Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság vádlottjainak előzetes bírósági meghallgatása (FOTÓK, VIDEÓ)

2019. december 19. - 07:48 | Belföld

Csütörtökön kezdődik az előzetes meghallgatás a Kuciak-gyilkosság ügyében a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A tárgyalóterembe már megérkezett Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček is.

Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság vádlottjainak előzetes bírósági meghallgatása (FOTÓK, VIDEÓ)
Fotók: TASR

Az előzetes meghallgatáson a vádemelés és a benyújtott bizonyítékok jogszerűségét fogják vizsgálni. Amennyiben nem találnak eljárási hibát, a szenátus kitűzheti az első tárgyalás időpontját, a vádlottakat azonban már az előzetes meghallgatáson is kihallgathatják. A meghallgatás célja, hogy szűrőként működjön a vád alapjainak értékelése céljából, és elkerüljék a felesleges tárgyalásokat.

Az előzetes meghallgatáson a vádlottaknak lehetőségük nyílik arra, hogy vádalkut kössenek.

Nem kizárt, hogy Szabó Tamás és Miroslav Marček élni fog ezzel a lehetőséggel. Ebben az esetben a szenátus megszakítja a nyilvános meghallgatást, hogy a vádlottak egyeztethessenek az ügyésszel.

A csütörtöki meghallgatásra külföldről is érkeznek újságírók, jelen lesznek a meggyilkolt újságíró Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová hozzátartozói is.

Alena Zsuzsovát reggel röviddel 6 óra után kísérték az épületbe, majd nem sokkal később megérkezett Marian Kočner is, a fején golyóálló sisakkal. Szabót és Marčeket valószínűleg még előttük vezették az épületbe.

Reggel 7 órakor kezdődött a biztonsági ellenőrzés, az újságíróknak speciális helyiséget alakítottak ki a tárgyalóterem mellett. A meghallgatás 9 órakor vette kezdetét.

A Denník N élőben közvetítette, ahogy a vádlottakat a tárgyalóterembe vezetik:

A speciális ügyész Kuciak és Kušnírová meggyilkolása mellett öt további bűncselekmény ügyében emelt vádat. Az egyik vádpont Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolása, akit a vád szerint Miroslav Marček és Szabó Tamás 2016-ban lőttek le egy sikertelen rablótámadás során. A maradék négy vádpontnak az illegális fegyvertartáshoz van köze.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A vád szerint Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.


(SME/DenníkN/para)