Elkezdődött a Lipšic ellen indított fegyelmi eljárás tárgyalása

2022. április 28. - 13:59 | Belföld

Csütörtökön megkezdődött a szóbeli tárgyalás Daniel Lipšic speciális ügyész ellen indított fegyelmi eljárás ügyében.

Elkezdődött a Lipšic ellen indított fegyelmi eljárás tárgyalása
Daniel Lipšic (Fotó: TASR)

A tárgyaláson Lipšic személyesen megjelent. Maroš Žilinka főügyészt a helyettese, Jozef Kandera helyettesíti. Az ügyben a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) szenátusa dönt, élen Anita Filová elnökkel.

Maroš Žilinka főügyész 2021. augusztus 13-án indítványozta a fegyelmi eljárás indítását Daniel Lipšic speciális ügyész ellen, szerinte ugyanis Lipšic fegyelmi vétséget követett el azáltal, hogy július 28-án, az akták ismerete nélkül, nyilvánosan spekulatívan és félrevezető módon érvelt az Ellenőrzési Hivatal speciális csoportjának nyomozóival szembeni, jogilag befejezetlen büntetőügyben, amely nem tartozott a Speciális Ügyészség hatáskörébe.

Žilinka még júliusban kijelentette, hogy Lipšic médiának tett kijelentései az Ellenőrzési Hivatal munkájával kapcsolatban több bűncselekmény kapcsán is törvényellenes volt, és cseppet sem segítette elő vele a hivatal hitelességét. Rámutatott, hogy a speciális ügyész nyilvánosan ismertette szubjektív nézeteit olyan ügyben, amely nem volt érvényesen lezárva. Szerinte Lipšic elfelejtette, hogy már nem ügyvéd, hanem speciális ügyész.

Ekkor Lipšic úgy reagált, hogy a büntetőeljárásokkal kapcsolatos gyanúkat ellenőrizni kell. „Ezt azonban csak törvényes módon szabad tenni, és anélkül, hogy hamis információkkal félrevezetnék a nyilvánosságot“ – mondta. Azt állította, hogy a médiában többször is megjelent hamis információ, ezért kötelességének tartotta, hogy megvédje a Speciális Ügyészi Hivatal nyomozóit és ügyészeit, akik ezekben az ügyekben eljártak.


(TASR)