Elkezdődött a népszavazás, amelyet Ficóék kezdeményeztek - itt van minden, amit tudni kell róla!

2023. január 21. - 07:36 | Belföld

Az előrehozott választás intézményéről szól a szombati népszavazás. Az emberek arról szavazhatnak, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen-e a választási időszak. A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték.

Elkezdődött a népszavazás, amelyet Ficóék kezdeményeztek - itt van minden, amit tudni kell róla!
Fotó: TASR
Korábban:

Čaputová nem vesz részt a népszavazáson, mindenki döntését tiszteletben tartja

Eduard Heger azért nem megy el szavazni szombaton, mert szerinte a parlament elvégzi a módosítást

A mai Szlovákia történetének kilencedik népszavazása. A szavazóhelyiségek hét órakor nyitottak ki, és este 22 óráig mehetünk be.

A választók a belügyminisztériumi infovonalakon (02/48592317 és 02/48592312) érdeklődhetnek a népszavazással kapcsolatos kérdésekben.

Amit tudni kell a népszavazásról:

  • A szavazók arról dönthetnek 2023. január 21-én, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.
  • Egy szavazólapot kap a választó, melyen a népszavazásra bocsátott kérdés szerepel, és az „igen”, vagy a „nem” választ kell bekarikáznia, hogy érvényes legyen a szavazata.
  • A szavazáshoz érvényes személyi igazolványra van szükség. Aki nem tud az állandó lakhelyén szavazni, az péntekig kérhetett választói igazolványt.
  • Amennyiben valakinek komoly, elsősorban egészségügyi problémája akadt, és nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhet az illetékes választási bizottságtól. Szavazhatnak azok is, akik karanténban vannak a koronavírus-fertőzés miatt, de ezt előre kellett kérni.
  • A karikázás után a szavazólapot borítékba kell tenni, majd azt a szavazóurnába dobni.
  • Aki nem megfelelően tölti ki a szavazólapot, újat kérhet a választási bizottságtól, az elsőt pedig az elrontott szavazólapokra kijelölt dobozba kell tennie.
  • Tilos azt kivinni a szavazóhelyiségből, ezért 33 eurós bírság szabható ki.

(TASR/parameter)