Ellátták a sekély vízben rekedt csőröscetet, és visszatérhetett a nyílt tengerre

2022. január 29. - 13:29 | Tech

A gondos orvosi kezelés után visszatérhetett a nyílt tengerre egy sérült fiatal csőröscet, amely a görög főváros, Athén strandjának sekély vízében rekedt pénteken.

Ellátták a sekély vízben rekedt csőröscetet, és visszatérhetett a nyílt tengerre
Fotó: TASR/AP

A ritka Cuvier-féle csőröscet megmenekülését Jeorjiosz Amirasz görög környezetvédelmi miniszterhelyettes jelentette be szombaton az ERT tévécsatornán, hozzátéve azért, hogy a tengeri emlős állapota "még aggodalmra ad okot".

Egy nyílttengeri állatról van szó, amelynek egészsége annál hamarabb helyreáll, minél több időt tölt a mélyebb vizekben - mondta a miniszterhelyettes, aki szerint a bálna már Szalamisz sziget partjainál tartózkodik. Szakértők szerint a mélyvízi állat felbukkanása a sekély vízben önmagában jelzi, hogy nincs rendben az egészségi állapota.

A miniszterhelyettes, aki "a görög tengerek ékkövének" nevezte a ritkán látható Cuvier-féle csőröscetet, pénteken még nem sok reményt látott a 3,5 méteres bálnaborjú életben maradására. Az állatot azonban hidratálták és egyebek közt antibiotikumokkal kezelték.

A fiatal állat az alsó állkapcsán sérült meg súlyosabban, valószínűleg egy hajócsavartól. "Egy ilyen sérüléssel nem könnyű életben maradni" - mondta az Arion bálnamentő civil szervezet szakértője. Felszíni sérüléseket észleltek a törzsén is. Az első laboreredmények súlyos dehidratáltságot, alacsony vörösvértestszintet és vérszegénységet mutattak ki.

Az Arion aktivistái csütörtökön, Vouliagmeni tengerparti település közelében észlelték a csőröscetet. Megpróbálták a nyílt tengerre terelni, az erőfeszítések kezdetben sikeresnek is tűntek, de az állat végül pénteken Athén tengerparti elővárosa, Palaio Faliro strandján kötött ki. Innen a parti őrség egyik hajója és a bálnavédő egyesület búvárjai mentették ki.

A közepes méretű, legfeljebb hétméteres megnövő Cuvier-féle csőröscet általában a tenger mélyebb vizeiben, 1000 és 4000 méter közötti mélységben él. A part közelébe került példány a szeizmikus kutatások miatt veszíthette el tájékozódóképességét a Kiparissziai-öbölben, ahol jelenleg szénhidrogén-lelőhelyek után kutatnak - vélte Alexandrosz Francisz, a Pelagosz Intézet biológusa.

Ez az öböl a faj négy legjelentősebb élőhelyének egyike a világon - mutatott rá a tudós.

Görögországban évente 10-15 csőröscet kerül partra vagy partközelbe. Cuvier-féle csőröscetet legutóbb 2016-ban és 2017-ben találtak, Kréta, illetve Naxosz szigeténél.

(MTI)

Címkék: cet, bálna, Görögország