Ellenzéki pártvezetők emlékeztek együtt '89-re

2015. november 18. - 07:30 | Belföld

A KDH, a Híd és a Sieť Alojz Hlinával együtt emlékezett a pozsonyi SzNF téren, kb. 300 ember előtt.

Ellenzéki pártvezetők emlékeztek együtt '89-re
Fotó: TASR

Bugár Béla (Híd) beszédében azt hangsúlyozta, hogy emlékezni kell 1989 novemberére, mert az emberek akkor harcolták ki a szabadságot és a demokráciát. Emlékeztetett arra, hogy a fagyok ellenére addig álltak kint a tereken, amíg el nem érték, amit akartak. "Ez a fajta elszántság ma hiányzik" - jegyezte meg, kiemelve, hogy ma is egypárti kormány vezeti Szlovákiát, és fennáll a veszélye, hogy ez a jövő évi parlamenti választások után is így marad.

Örömét fejezte ki Bugár amiatt, hogy három ellenzéki párt vezetői gyűltek össze az SzNF téren, akik alternatívát jelenthetnek mindezzel szemben. Hangsúlyozta, hogy a szabadság és a demokrácia értékeiért nap mint nap küzdeni kell. Bugár Béla beszédében elítélte a múlt pénteki párizsi merényleteket is.

A KDH elnöke, Ján Figeľ szerint november 17. az emberi méltóság ünnepe is, a bársonyos forradalom pedig arról is szólt, hogy az emberek szabadon eldönthessék, milyen országot szeretnének. Ő is emlékeztetett, hogy ez fog eldőlni a márciusi választásokon is, és bíik abban, hogy Szlovákia azután is egy szabad, demokratikus és felelős ország marad.

A parlamenten kívüli Sieť elnöke, Radoslav Procházka a népnek üzent, amely az ország jövőjéről dönt. "Ti döntötök a saját sorsotokról" - húzta alá. 1989 novemberéből szerinte ma az a képesség maradt meg, hogy a nép kikérheti magának azt, ami neki jár.

TASR/para