Elmarad a mai nyilvános ítélethirdetés Horváth Lehel ügyében

2022. szeptember 7. - 10:50 | Régió

A bazini Specializált Büntetőbíróság tavaly novemberben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Horváth Lehelt, aki azonban fellebbezett az első fokú ítélet ellen. A fellebbviteli tárgyalást szeptember 7-re tűzték ki, a nyilvános tárgyalás azonban szerdán elmaradt a Legfelsőbb Bíróságon.

Elmarad a mai nyilvános ítélethirdetés Horváth Lehel ügyében
Horváth Lehel (Fotó: Paraméter - archív)

A Legfelsőbb Bíróság szóvivője, Alexandra Važanová arról tájékoztatta a Paramétert, hogy Horváth Lehel ügyében a mára tervezett nyilvános ítélethirdetés elmarad. Ebből az okból kifolyólag a vádlottat sem szállították a Legfelsőbb Bíróság épületébe.

A bíróság egyelőre nem fejtette ki a nyilvános ítélethirdetés elmaradásának okát, későbbre ígértek tájékoztatást.

Annyi tehát biztos, hogy a mai nap folyamán nem várható jogerős ítélet az ügyben.

Horváth Lehel vádlott-társa, K. Iván nem fellebbezett az első fokú ítélet ellen, így az ő esetében az jogerőre emelkedett.

  • Horváth Lehelt 5 gyilkossággal vádolják, emellett bűnszervezet támogatásával, illetve 45,5 millió korona elrablásával egy dunaszerdahelyi bankfiókból.

  • 2021. november 23-án a Specializált Büntetőbíróság minden vádpontban bűnösnek találta Horváth Lehelt, akit életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtott. Horváth fellebbezett az ítélet ellen.

  • A tárgyalás akkor egy különös jelenettel zárult: hiába ismerte el Horváth Lehel még évekkel ezelőtt védett tanúként, hogy ő végzett az alvilági vezetővel, az ítélethirdetést követően kijelentette, az is megeshet, hogy a rettegett Sátor Lajos egyszer még felbukkan valahol.

A Sátor Lajos vezette maffiacsoport sírásójaként is ismert Horváth Lehel állítása szerint törvénytelenül gyanúsították meg, mivel ő korábban vádalkut kötött. Ennek részeként 2016 augusztusában védett tanúként elismerte, ő végzett a bűnbanda vezetőjével. Akkoriban önként kereste fel a rendőrséget, és több gyilkossági ügyben is beismerő vallomást tett. A hatóság alkut kötött Horváthtal, a büntetőeljárást felfüggesztették ellene, és ígéretet kapott arra, hogy amikor az ügye lezárásra kerül, nem kap letöltendő börtönbüntetést. 2018-ban ugyanakkor egy családi viszályt követően vizsgálati fogságba helyezték. Mivel az illetékes ügyész ezt a korábbi alku megsértéseként értelmezte, eljárást indított ellene a régi maffiaügyek miatt is. Később, már az előzetesből a bíróságon is tanúvallomást tett a dunaszerdahelyi maffia egykori tagjai ellen - akik később súlyos büntetéseket kaptak.

2021 nyarán jogerősen felmentették a családi viszály ügyében. A bíróság szerint azért nem lehetett elítélni őket a Horváth felesége ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt (amiben egy oroszlán is szerepet játszott), mert a dunaszerdahelyi rendőrök törvényellenes módon hajtották végre a perdöntő tanúkihallgatásokat. Még ezt megelőzően, februárban azonban a Specializált Büntetőbíróság a maffiaügyek miatt visszafordíthatatlanul vádat emelt Horváth ellen.

A vád öt gyilkosság, melyek áldozatai Sátor Lajos (maffiafőnök), Reisz Andor (Sátor egykori legfontosabb embere), Karika Csaba (Horváth Lehel egykori beosztottja), valamint D. János és L. Gellért (“fehér lovak”, azaz strómanok) voltak. Ezen kívül Horváth Lehelt azzal vádolták, hogy támogatója volt a Sátor-féle dunaszerdahelyi bűnszervezetnek, és hogy az értelmi szerzője volt egy 2003-as lopásnak, mely során 45 millió korona (1,5 millió euró) tűnt el egy dunaszerdahelyi bank magántrezorjából.


(parameter)