Elmarad Melbourne-ben az újévi tűzijáték, új fertőzéseket jelentettek Ausztrália déli részéről

2020. november 16. - 13:10 | Külföld

A koronavírus-járvány miatt elmarad az újévi tűzijáték Melbourne-ben, helyette kétnapos gasztronómiai fesztivált rendeznek - jelentette be hétfőn a városi tanács. Eközben új fertőzéseket jelentettek Ausztrália déli részéről.

Elmarad Melbourne-ben az újévi tűzijáték, új fertőzéseket jelentettek Ausztrália déli részéről
-illusztráció- (Fotó: AP)

Melbourne városvezetésének a közleménye rámutat arra, hogy a hagyományos újévi tűzijátékra körülbelül 400 ezren szoktak összegyűlni, és ez idén komoly járványügyi kockázattal járna. Helyette városszerte több mint 50 falatozót állítanának fel, így az utcán lévő emberek nem egy helyen gyülekeznének.

A délkelet-ausztráliai Victoria állam fővárosának számító Melbourne polgármestere, Sally Capp úgy vélte, a fesztivál segítséget nyújt majd a helyi termelőknek is, akiknek a vállalkozásait a járvány lassítását célzó korlátozások súlyosan érintették.

A döntést nem sokkal azt követően hozták, hogy november elején véget ért Melbourne csaknem négy hónapon át tartó zárlata, amely időtartamát tekintve az egyik leghosszabb járványügyi zárlat volt a világon.

Hétfő a tizenhetedik nap Victoria államban igazolt fertőzés nélkül.

Jóllehet a múlt héten Ausztráliában három egymást követő nap nem bukkantak helyi fertőzésre, hétfőn újabb eseteket jelentettek a mintegy 1,7 milliós Dél-Ausztráliából. Az állam egészségügyi hatóságai jelenleg 18 fertőzöttről tudnak.

Április óta ezek az első esetek Dél-Ausztráliában, így sokan a járvány második hullámától tartanak az államban. Az igazolt fertőzöttek közt van egy külföldről érkezők számára kialakított karanténlétesítmény egyik dolgozója is, az állam miniszterelnöke, Steven Marshall pedig azt mondta, több száz fertőzésgyanús ember került karanténba.

A hírre Nyugat-Ausztrália, Tasmania és az Északi Terület lezárta a határait a Dél-Ausztráliából érkezők előtt, csupán néhány nappal azt követően, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök reményét fejezte ki, miszerint a karácsonyi ünnepekre az ország összes belső határa megnyílik.

(MTI)