Elmaradnak a budapesti fizetések a prágaiaktól és a pozsonyiaktól 

2019. július 18. - 20:28 | Belföld

Három visegrádi állam fővárosát összevetve kiderült, hogy Prágában a legmagasabbak a fizetések, a bruttó bér átszámítva 1684 euró. Pozsony megelőzi Budapestet – derült ki a Platy.sk és a Paylab.com portál elemzéséből.

Elmaradnak a budapesti fizetések a prágaiaktól és a pozsonyiaktól 
TASR

Pozsonyban 1619,14 euró a bruttó átlagbér, Budapesten forintról átszámítva 1503,08 euró. „Csehországban tapasztalni a legkisebb eltéréseket a fizetések között, a prágai és a brünni bruttó bér között 221 euró az eltérés, Pozsony és Kassa között az eltérés 339 euró.

Magyarországon még nagyobb az eltérés, Budapesten átlagban 405 euróval keresnek többet, mint a második legnagyobb városban, Debrecenben. „Hozzá kell tenni azonban, hogy Magyarországon a legnagyobb a különbség a lakosság száma között a két legnagyobb városban. Míg Budapestnek 1,76 millió lakosa van, Debrecennek csak 202 520” - áll az elemzésben.

Szlovákiában és Csehországban is kisebb az eltérés, Pozsonynak a hivatalos statisztikák szerint körülbelül 425 ezer lakosa van, Kassának 240 ezer. Prágában 1,28 millióan élnek, Brünnek pedig 378 ezer állandó lakosa van.

Kassán az összes munkakörben jóval kevesebbet lehet keresni, mint a fővárosban. „Leegyszerűsítve kijelenthető, hogy Kassán a diplomások keresnek annyit, mint Pozsonyban az érettségizettek vagy azok, akik szakosító képzést végeztek” - írta a Platy.sk.

TASR