Elmaradnak a március 15-i megemlékezések és a dunaszerdahelyi Csaplár programjai is

2020. március 10. - 13:55 | Régió

Március 10-től két héten keresztül nem szabad semmilyen nyilvános kulturális és sportrendezvényt tartani az országban, és ezt úgy kell érteni, ahogy hangzik. Rögtön az elején szögezzük le viszont, hogy az intézkedések megelőző jellegűek, Dunaszerdahelyen nem mutattak ki koronavírus-fertőzést.

Elmaradnak a március 15-i megemlékezések és a dunaszerdahelyi Csaplár programjai is
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
KORONAVÍRUS – percről percre: Lezárták Olaszországot, Szlovákiában törölték a sport- és kulturális eseményeket, miséket sem tartanak

Mint azt már megírtuk, nem lesz DAC-meccs, de elmaradnak a március 15-i megemlékezések és a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK programjai is.

Hájos Zoltánt kérdeztük az intézkedésekről, aki már tegnap közölte, hogy a jövő hét hétfőn esedékes Év Sportolója gálát már elhalasztották. Továbbra is érvényes, hogy a városi óvodákat és az alapiskolákat egyelőre nem zárják be, ugyanakkor szavai szerint a szabadidőközpontok azon foglalkozásait, amelyeket a régióból többen is látogatnak, szüneteltetik, továbbá az iskolák tornatermeit sem vehetik most igénybe a polgárok pl. foci vagy zumba céljából. Az iskolákat érintő intézkedés, hogy elmarad minden kirándulás, sítábor, természetiskola, vagy színházlátogatás, amit esetleg külföldre, akár csak Magyarországra terveztek.

„Egyben elrendelésre kerül minden Dunaszerdahely Város fenntartói jogkörébe tartozó iskola igazgatója számára, hogy figyeljék a gyermekek és tanulók egészségügyi állapotát, és ha felmerülnek a fertőzés jelei, kötelesek az illetékes szervek ajánlásai szerint eljárni. Az igazgatók kötelesek biztosítani a megfelelő mennyiségű kézmosó és fertőtlenítő szert és azok hatékony alkalmazását” – áll a város közleményében.

A nyugdíjas panzióban már szombat óta érvényes a látogatási tilalom, a nyugdíjasklubban pedig nem tarthatták meg a nőnapi rendezvényt, vasárnap ugyanis azt is bezárták a közegészségügyi hivatal rendelkezése alapján.

Szerdától a Komenský utcában található nyugdíjas étkezdében ugyancsak nem lehet enni, csak elvinni az ételt.

Kedden déltől számítva Hájos Zoltán elrendelte, hogy minden zárt térségben nagyobb tömeget vonzó városi vagy városi fenntartású szervezet által rendezett eseményt halasszanak vagy töröljenek el. Az Év Sportolója gála mellett ez érinti a Városi Pedagógusnapot is, továbbá a VMK-ban esedékes programokat, melyek között volt például Koncz Zsuzsa-koncert és Borsa Brown-könyvbemutató is – erősítette meg számunkra Takács Tímea igazgatónő.

Hájos Zoltán érdeklődésünkre még kifejtette, hogy egyeztetett a dunaszerdahelyi SAD vezetőségével is arról, hogy fertőtlenítsék a városi buszokat.

(SzT)