Elmeorvosi vizsgálatnak vetik alá a svédországi utcai késeléssel gyanúsított férfit

2021. március 5. - 16:07 | Külföld

Vizsgálati fogságot és elmeorvosi vizsgálatot rendelt el pénteken egy svéd bíróság annak a férfinak az ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerdán megkéselt hét embert Vetlanda városában.

Elmeorvosi vizsgálatnak vetik alá a svédországi utcai késeléssel gyanúsított férfit
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A rendőrség közlése szerint a 22 éves afgán férfi öt különböző helyszínen találomra választhatta ki 35 és 75 év közötti áldozatait, akik közül hármat életveszélyesen megsebesített. Állapotuk azóta stabilizálódott.

A rendőrség a férfit a lakásán vette őrizetbe, és mivel ellenállt, kénytelen volt lábon lőni.

Az ügyész, Adam Rullman indítványozta a vizsgálati fogságot azzal érvelve, hogy fennáll a szökés és újabb bűntettek elkövetésének veszélye. Hozzátette, hogy még mindig nem világos, mi volt a férfi indítéka.

A rendőrség kezdetben terrorizmust emlegetett, ám később elállt ettől, és gyilkossági kísérletekre módosította a gyanút.

A gyanúsított dühödten tagadta a meghallgatáson, hogy bármi köze van a történtekhez, a késelés idején - állítása szerint - otthon volt.

A tárgyalás elején a férfi többször dührohamot kapott, és a bírónak kellett utasítással elhallgattatnia.

Az afgán férfi 2016-ban érkezett Svédországba, és egy éve költözött Vetlandába. Menedékkérelmet nyújtott be a hatóságoknak, és ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, amely azonban tavaly lejárt. Büntetett előéletű: két éve elítélték kisebb kábítószeres bűncselekményért, emellett mentális zavarok is szerepelnek a nyilvántartásban róla.

(MTI)

Címkék: késelés, Svédország