Elmeszelték a bírót, aki nem volt hajlandó maszkot húzni

2021. június 19. - 14:37 | Belföld

A Bírói Tanács felfüggesztette a Zólyomi Járásbíróság bíróját, Dalibor Miľant.

Elmeszelték a bírót, aki nem volt hajlandó maszkot húzni
A Zólyomi Járásbíróság elnöke egyszer rendőröket is hívott, hátha hatni tudnak a maszkellenes bíróra, de Dalibor Miľan akkor sem "adta meg magát", sőt, pénzbírsággal sújtotta a tárgyalóterembe érkező rendőröket (Fotó: TV JOJ)

Dalibor Miľan bírói tevékenységét fél évre függesztették fel, mert a bírósági tárgyalások során nem tartotta be a járványügyi korlátozásokat.

A Bírói Tanács 15 szavazattal, ellenszavazat nélkül szankcionálta a rebellis bírót, csupán a szankícionáló javaslat előterjesztője, a Bírói Tanács elnöke - Ján Mazák - nem szavazott. A szlovákiai bírókat felügyelő szerv hivatalos indoklása szerint azért függesztette fel Miľan tevékenységét, mert alapos kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a bíró alkalmas-e a bírói munkavégzésre, mivel aláássa a bíróságokba vetett bízalmat és a bírói hivatás hírnevét.

Dalibor Miľan a tárgyalóteremben megtagadta a maszkviselést, és akkor sem volt hajlandó maszkot húzni, amikor felettese, a Zólyomi Járásbíróság elnöke erre utasította. Sőt, egyik május 31-i tárgyalásán 300 eurós pénzbírsággal sújtotta felettesét, amikor a bíróság elnöke a tárgyalóteremben felszólította őt, hogy húzzon maszkot. Az elnöknő egyszer a rendőrséget is riasztotta a maszk nélküli bíró miatt, ám Miľan a rendőrökre is pénzbírságot szabott ki, amiért maszkviselésre utasították.

Az elmeszelt bíró jogi képviselője, Peter Weis a Bírói Tanács pénteki ülésén azzal érvelt ügyfele mellett, hogy a Közegészségügyi Hivatal hirdetményét nem tartják érvényesnek, és a bírói tevékenységbe való külső, antidemokratikus beavatkozásnak tartják azt, hogy az állami szervek egy jogellenes előírás betartását akarják kikényszeríteni egy bírótól.

"A tárgyalásokra mindig felkészülten, tisztességes öltözékben érkeztem, az emberekkel tisztességesen viselkedtem" - jegyezte meg korábban Dalibor Miľan.

A Bírói Tanács még korábban, áprilisban döntött arról, hogy nem tekinti a bírói függetlenség veszélyeztetésének azt, hogy egy bíróság elnöke megköveteli a bíróktól a maszkviselést, vagy más járványügyi szabályozás betartását.

(TASR/parameter)