Elmondta a szlovák tiszti főorvos, kinek és hol ajánlott a maszkviselet

2022. június 27. - 08:58 | Belföld

Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint a szájmaszk és a reszpirátor viselete hatékony segítség a koronavírus terjedésével szemben, mert megakadályozza, hogy a vírus átkerüljön egyik emberről a másikra. Éppen ezért továbbra is ajánlja az idős személyek és állapotos nők számára a viseletét.

Elmondta a szlovák tiszti főorvos, kinek és hol ajánlott a maszkviselet
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

"A felső légutak eltakarása az egészséges embert is védi, különösen, ha mindkét ember helyesen rakja fel a maszkot, eltakarva a száját és az orrát is" - jegyezte meg.

Emlékeztetett, hogy az egészségügyi és szociális intézmények személyzete és látogatói, az orvosi várótermekben lévő páciensek és a gyógyszertári ügyfelek számára továbbra is kötelező reszpirátort viselni.

Kiemelten javasolja a maszk viseletét olyan személyeknek, akik a megbetegedés tüneteit észlelik, továbbá idős személyeknek. állapotos nőknek, szoptató nőknek, hosszú távon immungyenge, vagy szív- és tüdőbeteg személyeknek.

Ugyancsak ajánlott - de nyilván nem kötelező - a maszk viselete a tömegrendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön és a nyilvános épületek beltereiben.

(TASR)