Elnapolták az Érsek Árpád leváltását célzó rendkívüli ülést

2019. április 4. - 11:43 | Belföld

Az Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter leváltása végett összehívott rendkívüli ülést Andrej Danko házelnök péntekre napolta el. Az ülésteremben nem volt jelen elég képviselő, ezért a plénum határozatképtelen volt.

Danko az ülés megnyitására tett harmadik kísérlet után megállapította, hogy a plénum nem határozatképes, majd elnapolta az ülést. Egyben felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy amennyiben meg akarják vitatni ezt a témát, saját érdekükben pénteken jelenjenek meg a parlamentben.

A rendkívüli ülést, amelynek egyetlen programpontja volt, Danko csütörtökre hívta össze, eleget téve az SaS, a Sme rodina mozgalom és a független képviselők által aláírt indítványnak.

Érsek leváltásának indítványozását az ellenzéki képviselők azzal indokolták, hogy „miniszterként politikailag ő felelős azért, amilyen állapotban van Szlovákiában a közút- és vasúthálózat”. A legsúlyosabb problémaként a D1-es autópálya Lietavská Lúčka – Višňové - Dubná Skala szakaszának helyzetét említetik. A miniszter szemére vetik továbbá azt is, hogy a hivatali ideje alatt gyakorlatilag egyik autópálya-szakasz sem készült el időre.

A közlekedési tárca elutasította a bírálatot azt állítva, hogy az SaS átpolitizálja a szakmai témákat, és így akar figyelmet szerezni. A kormány nem látja indokoltnak Érsek leváltását. Szerdai ülésén elfogadott egy határozatot, melyben leszögezi, hogy a miniszter teljesíti a kormányprogramban foglaltakat.


TASR