Elnapolták az Érsek Árpád leváltását célzó rendkívüli ülést

Az Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter leváltása végett összehívott rendkívüli ülést Andrej Danko házelnök péntekre napolta el. Az ülésteremben nem volt jelen elég képviselő, ezért a plénum határozatképtelen volt.

Danko az ülés megnyitására tett harmadik kísérlet után megállapította, hogy a plénum nem határozatképes, majd elnapolta az ülést. Egyben felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy amennyiben meg akarják vitatni ezt a témát, saját érdekükben pénteken jelenjenek meg a parlamentben. 

A rendkívüli ülést, amelynek egyetlen programpontja volt, Danko csütörtökre hívta össze, eleget téve az SaS, a Sme rodina mozgalom és a független képviselők által aláírt indítványnak.

Érsek leváltásának indítványozását az ellenzéki képviselők azzal indokolták, hogy „miniszterként politikailag ő felelős azért, amilyen állapotban van Szlovákiában a közút- és vasúthálózat”. A legsúlyosabb problémaként a D1-es autópálya Lietavská Lúčka – Višňové - Dubná Skala szakaszának helyzetét említetik. A miniszter szemére vetik továbbá azt is, hogy a hivatali ideje alatt gyakorlatilag egyik autópálya-szakasz sem készült el időre.

A közlekedési tárca elutasította a bírálatot azt állítva, hogy az SaS átpolitizálja a szakmai témákat, és így akar figyelmet szerezni. A kormány nem látja indokoltnak Érsek leváltását. Szerdai ülésén elfogadott egy határozatot, melyben leszögezi, hogy a miniszter teljesíti a kormányprogramban foglaltakat.


TASR