Elnapolták a befektetési arany hazaszállításáról szóló szavazást

2019. december 5. - 19:54 | Belföld

A képviselők hiányos létszáma miatt a parlament nem volt határozatképes, ezért nem szavazhatott arról a határozatról, amely kimondja, hogy vissza kell szállítani Nagy-Britanniából Szlovákiába a befektetési aranyat.

Elnapolták a befektetési arany hazaszállításáról szóló szavazást
TASR

A határozatról szóló szavazást a következő, rendes parlamenti ülésre halasztották el, amelyre azonban Andrej Danko (SNS) házelnök szerint már nem biztos, hogy sor fog kerülni a közelgő parlamenti választások miatt.

A befektetési arany témájában a koalíciós Smer-SD párt indítványozta a rendkívüli parlamenti ülés összehívását. Ez volt a parlament idei utolsó ülése, és egyben valószínűleg az utolsó ülés a jövő februári parlamenti választások előtt. A vita nagyjából egy óráig tartott, főleg ellenzéki képviselők szólaltak fel. Csak három koalíciós képviselő reagált, egyikük, Bugár Béla (Most-Híd) kritikusan viszonyult az arany hazaszállításához.

Szlovákia a befektetési aranyát a Bank of England (BoE) pénzintézetben helyezte letétbe. 31,7 tonna aranyról van szó, amelynek összértéke mintegy 1,3 milliárd euró. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) az angol pénzintézettel való együttműködésének köszönhetően az elmúlt tíz évben mintegy 50 millió eurót keresett a befektetési aranyhoz köthető üzleti tranzakciókon.

A Smer-SD által előterjesztett határozatban a várható gazdasági válsággal együtt járó kockázatokkal, illetve a brexit elhúzódásával indokolják az arany hazaszállításának szükségességét. A dokumentum arra is rámutat, hogy korábban más országok is hasonló döntést hoztak. A határozat értelmében a parlament felkérte volna a nemzeti bankot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a befektetési aranyat a lehető legrövidebb időn belül szállítsák vissza Szlovákia területére.

TASR