Elnapolták a per tárgyalását, amelyben a Beneš-dekrétumokra hivatkozva perel a Szlovák Földalap

2020. július 8. - 12:47 | Belföld

Elmaradt a Szlovák Földalap (SPF) és a parcellatulajdonosok közti per szerdára tervezett tárgyalása, a Földalap ugyanis lecserélte jogi képviselőjét. A Földalap a Benes-dekrétumokra hivatkozva állítja, hogy a D4-es nyomvonalán fekvő telkek az állam tulajdonában vannak, a telkek második világháború utáni elkobzását azonban a telektulajdonosok ügyvédje szerint nem tudja bizonyítani. Az ügyet tárgyaló bírónő szeptember közepére tűzte ki a következő tárgyalási napot.

Elnapolták a per tárgyalását, amelyben a Beneš-dekrétumokra hivatkozva perel a Szlovák Földalap
Fotó: Paraméter

A tárgyalás elmaradását a Szlovák Földalap keddi bejelentése okozta. „A Földalap kérte a tárgyalás elnapolását azzal az indokkal, hogy keddtől új ügyvéd veszi át a képviseletüket, és neki előbb meg kell ismerkednie az üggyel – mondta szerdán a Paraméternek Tomáš Plank, a telektulajdonosok jogi képviselője. –

Én ezt obstrukciónak tartom a részükről, de a bíróság nem tehetett mást, mint eleget tett a kérésnek.”

A pert a a Szlovák Földalap indította több tulajdonos ellen, azt állítva, hogy a parcellák az államot illetik, mert a Beneš-dekrétumok alapján már a háború után el kellett volna azokat kobozni. Tomás Plank szerint azonban erről több esetben nincs bizonyítékuk, az elkobzási végzés nem található, vagy nem pontosan azonosítható, hogy kire vonatkozik.

Nem egyeztetnek

Az ügyvéd többször kérte az NDS és a Földalap képviselőit is, hogy egyeztessenek.

„Javasoltam, hogy üljünk le, nézzük át a dokumentumokat együtt, előfordulhat, hogy a parcellák között tényleg vannak elkonfiskált területek, ezt nem lehet kizárni, hiszen a Benes-dekrétumok éltek, de voltak esetek, amikor az állam nem vette el a földeket – mondta Plank.

– Azt szeretném, ha az ügyfeleim parcelláinak az árát kifizetnék, hiszen a D4-es már épül, a parcellákon folyik az útépítés.” Korábban sem a Szlovák Földalap, sem az NDS nem volt hajlandó egyeztetni.

A kisajátítást megszakították

A D4-es nyomvonala alatti egyes telkek ügyében kisajátítási eljárás is elindult, amit viszont a Nemzeti Autópálya-társaság kezdeményezett. Ezt a kisajátítást ugyan nem a Beneš-dekrétumokra hivatkozva indították, ellentérítést fizetnének a kisajátított telkekért, viszont nem a kataszterben szereplő tulajdonosoknak, hanem a Földalapnak, illetve a telkek ellenértékét a Földalap letéti számlájára kellene befizetni. Ezt a kisajátítást időközben leállították, Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő tájékoztatása szerint. A képviselő az ügyben tárgyalt Andrej Doležal közlekedési ügyi miniszterrel, és Gabriela Bartošovával, a Szlovák Földalap igazgatójával is. Úgy véli,

A per végét ki kell várni

A Szlovák Földalap által indított pernek azonban meg kell várni a végét, a Földalap nem vonja vissza a beadványát. Gyimesi egyeztetett a Szlovák Földalap (SPF) igazgatónőjével, Gabriela Bartošovával is. Ez alapján azt állítja, hogy egyes parcellákra telekspekulánsok is rámozdultak, a Földalap pedig ezt látva, minden igényt egy kalap alá vett, ami viszont a jogos tulajdonosokat hátrányosan érintette.

A képviselő szerint a médiafigyelemnek köszönhetően az SPF most már odafigyel, hogy tisztázza a tényleges jogi helyzetet.

„Létrehoztak egy munkacsoportot, amely a közlekedésügyi, az igazságügyi és a földművelésügyi minisztérium szakembereiből áll, ők fogják megpróbálni komplex módon megoldani ezt a problémakört” - magyarázta Gyimesi.

A perrel, a per elnapolásával kapcsolatban megkerestük a Szlovák Földalapot is. A Paraméter kérdéseire azonban Martin Kormoš, a SPF szóvivője csak annyit válaszolt, hogy

„mivel az adott ügyben tart a bírósági per, a Szlovák Földalap jelenleg nem fog bővebb tájékoztatást adni”.

Lajos P. János

Címkék: Beneš-dekrétumok