Elnapolták a tárgyalást, mert a maffiavezér táncolni ment

2015. november 2. - 11:58 | Belföld

Az igazságszolgáltatás pedig úgy táncol, ahogy ő fütyül...

Elnapolták a tárgyalást, mert a maffiavezér táncolni ment
Róbert Okoličány (Fotó: TASR-archív)

A bazini Specializált Büntetőbíróság elnapolta a kelet-szlovákiai alvilág vezérének tartott Róbert Okoličány és 15 másik vádlott büntetőperének tárgyalását december 17-re. A bírósági szenátus vezetőjének szavaiból az derült ki, hogy Okoličányt és egy másik vádlottat, Jaroslav P.-t nem sikerült beidézni. Okoličány esetében azért, mert állítólag valamilyen táncmulatságra ment...

A szenátus elnöke telefonon tájékozódott arról, hogy a rendőrségnek sikerült-e előállítania a két vádlottat, és ebből az derült ki, hogy nem, mivel nem tartózkodtak az állandó lakcímükön. Okoličány esetében a szülei mondták azt, hogy táncolni ment, de azt nem tudták, hogy pontosan hova.

Okoličány szabadlábon védekezhet ebben a perben. Szeptember végén a Kassai Kerületi Bíróság helyezte szabadlábra egy másik ügyben személyi szabadság korlátozása és nyilvános aukcióval kapcsolatos üzelmek miatt volt.

Ebben a perben legutóbb október 12-én tárgyaltak, amikor is a rendőrség ballisztikai szakértőjét hallgatták meg. A bíróság akkor eggyel foglalkozott a 19 vádpont közül, az pedig nem más, mint Jozef Eštók 2005-ben történt meggyilkolása. A rá leadott lövések akkor megsebesítettek egy civil férfit is, aki a kórházba szállítását követően meghalt, barátnőjének pedig átlőtték mindkét lábát. Az ügyészség a gyilkosság elkövetésével Jozef L.-t és Róbert N.-t gyanúsítja. A szakértő elmondta, hogy a gyilkosság helyszínén két fegyvert tárát találtak meg, ezek egyike ez AK-47-es volt. A szakértő elmondta, hogy tekintettel a két tár helyzetére, és a golyók szóródására, arra lehet következtetni, hogy a gyilkos nem egy helyről lőtt, hanem mozgásban volt. Nem is akárhogy, a lövések irányába tartott mintegy 3-5 métert, tehát ahogy lőni kezdett, egyre közelebb lépdelt az áldozathoz.

Az egykori Spciális Bíróság 2009-ben a bűnszövetkezet egy részét, köztük Okoličányt is elítélte, őt magát és Jaroslav P.-t életfogytiglanra, a Legfelsőbb Bíróság azonban 2010-ben eltörölte ezt az ítéletet, és arra utasított, hogy az ehhez a bűnszervezethez köthető négy bűncselekményt egy perben tárgyalják újra. A bűnszervezetet 19 esetben vádolják lényegében mindennel, amit egy ilyen szervezet elkövethet a lopástól a testi sértésen és a zsaroláson át a gyilkosságig.

TASR/para