Elnökjelöltet indít a Sme rodina

2018. május 31. - 11:20 | Belföld

A Sme rodina Milan Krajniak képviselőt indítja a jövő évi elnökválasztáson.

Elnökjelöltet indít a Sme rodina
Fotók: TASR

Erről csütörtöki sajtótájékoztatójukon számoltak be a mozgalom képviselői. Krajniak szerint az elnöki tisztségnek a „béke szigetének” kell lennie.

„Azért jelöltetem magam, hogy beteljesítsem azt, amit az emberek évek óta várnak a politikától, de eddig nem kaptak meg” – jelentette ki az elnökjelölt.

Hozzátette: a békés erőt fogja képviselni, de soha nem fog hallgatni, ha az embereknek segítségre lesz szükségük. „Hiányoznak a példaképek, akiket követhetnénk. A békés erőt akarom képviselni, amely lecsillapítja a kedélyeket, és nem felkorbácsolja” – hangsúlyozta Krajniak, aki szerint ez azért fontos, mert ha felülkerekednek az indulatok, a politika csak a személyeskedő vitákról szól, nem pedig az emberek megsegítéséről. Az elnöki tisztségnek ezért véleménye szerint a nyugalom szigetének kell lennie. Hozzátette: az idejét és az energiáit nem saját magára és a háttérben álló oligarchákra, hanem az emberek megsegítésére akarja fordítani.

Krajniak azt ígérte, hogy ha bizalmat kap, nagyon aktív lesz és élni fog a jogköreivel. Tervezett intézkedései között említette, hogy rendszeresen találkozni akar a kormány tagjaival, akikkel megvitatná az emberek segítségnyújtási kérelmeit. A kérelmezőt ezt követően személyre szólóan tájékoztatnák arról, milyen megoldást találtak a problémájára.

A Sme rodina képviselője továbbá rendszeresen felszólalna a parlamentben is, ha az lenne az érzése, hogy valamelyik törvényjavaslat segítheti, vagy ellenkezőleg, károsíthatja az embereket. Bevezetné a „népi konzultáció” intézményét is, melynek eredményeiről tájékoztatná a parlamentet és a kormányt.

Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom elnöke elmondta: a kezdetektől világos volt, hogy saját jelöltet akarnak állítani. Hozzátette: betartják az embereknek tett ígéreteiket, és más pártokkal ellentétben ők nem köpönyegforgatók.

A következő elnökválasztást 2019 tavaszán tartják. Andrej Kiska, a jelenlegi államfő nem indul újra. Államfőnek bármelyik szlovák állampolgár jelöltetheti magát, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye, és a választás napjáig betölti a 40. életévét. Az elnökválasztáson való induláshoz legalább 15 parlamenti képviselő támogatására, vagy egy 15 000 állampolgár által aláírt petíció benyújtására van szükség.


TASR/para