Elnökválasztás: mától nincs több kampány

Véget ért az elnökválasztás első fordulóját megelőző választási kampány, kampánycsend lépett életbe. A választások napjáig és a választások napján tilos kampányolni.

Az első fordulóra szombaton, március 16-án kerül sor. Szavazni 7.00 és 22.00 óra között lehet majd. Erről a Belügyminisztérium tájékoztatott a weboldalán.

Az elnökválasztás kétfordulós. A március 30-ra tervezett második körre akkor kerül sor, ha az elsőben egyik jelölt sem szerzi meg a választók érvényes szavazatainak több mint felét. A második forduló előtt március 27-én, 23.59 órakor lép életbe a kampánycsend.

A választáson több mint 4,4 millió szlovákiai lakos vehet részt. A Statisztikai Hivatal becslése szerint a szlovákiai elnökválasztás első fordulójában 4 450 000 Szlovákiában élő, a 18. életévét betöltött állampolgár lesz jogosult választani. A külföldön élő szlovákok is szavazhatnak, de ehhez Szlovákiában kell tartózkodniuk a választások idején, külföldről nem lehet szavazni.

Ahhoz, hogy egy Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező választópolgár szavazhasson, érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie, melyre akkor is szükség van, ha választási igazolvány segítségével fog szavazni az állandó lakhelyén kívül. Amennyiben a választó külföldön él, de Szlovákiába jön választani, magával kell hoznia az úti okmányt és egy nyilatkozatot arról, hogy külföldön van az állandó lakhelye. A választók úgy tudnak szavazni, hogy a szavazólapon bekarikázzák a kiválasztott jelölt sorszámát.

Ábécé sorrendben a következő jelöltek indulnak az elnökválasztáson: Bugár Béla, Zuzana Caputová, Martin Dano, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefcovic, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník és Ivan Zuzula.


TASR