ELNÖKVÁLASZTÁS: Menyhárt és Mistrík neve is rajta lesz a szavazólapokon

2019. március 12. - 14:18 | Belföld

A belügyminisztérium közzétette a legfontosabb tudnivalókat a szombati (március 16.) államfőválasztás kapcsán.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Menyhárt és Mistrík neve is rajta lesz a szavazólapokon
Bugár Béla (Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció)

Két telefonszámot is létrehoztak a választók számára, amelyen az államfőválasztásról lehet érdeklődni. A 02/ 4859 2317-es és a 02/ 4859 2312-es telefonszám a hét minden napján elérhető 7:30 és 15:30 között. A választás szombatján a szolgáltatást egészen a választóhelyiségek bezárásáig igénybe lehet majd venni.

Az államfőválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor. A minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a szavazólapokon 15 jelölt neve fog szerepelni, de már csak 13 jelöltre lehet szavazni, mivel Robert Mistrík és Menyhárt József időközben visszalépett.

A szavazólapon csak egy jelölt nevét lehet bejelölni. Több név bejelölése esetén a szavazólap érvénytelenné válik.

Csütörtöktől kampánycsend

A kampánycsend március 13-áról 14-re virradó éjjel, éjfélkor kezdődik, és a választóhelyiségek bezárásáig tart. Ez alatt tilos olyan információkat terjeszteni, amelyek valamely jelöltet előnyösen vagy épp hátrányosan érinthetik. A cél az, hogy ne befolyásolhassák az embereket.

Az államfőválasztás első fordulójára március 16-án kerül sor, a Szavazóhelyiségek reggel 7-től este 10-ig lesznek nyitva. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót tartanak.

A Statisztikai Hivatal szerint 4 450 000 polgárnak van joga részt venni az államfőválasztás első fordulóján. Vagyis ennyi olyan polgár van, aki elmúlt 18 éves és Szlovákiában él. Ez a szám ugyanakkor nem tartalmazza a külföldön élő szlovákiai polgárokat, akik külföldről nem szavazhatnak, és ehhez haza kell jönniük.

Ábécésorrendben a következő jelöltek indulnak az elnökválasztáson: Bugár Béla, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník és Ivan Zuzula.

(TASR)