Előállt egy megoldással a Za ľudí, amivel a tanárok fizetését emelnék

2022. május 31. - 16:42 | Belföld

Za ľudí párt a tanárok bérének emelését szorgalmazza. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes a keddi sajtótájékoztatón elmondta, bérautomata bevezetését szorgalmazzák.

Előállt egy megoldással a Za ľudí, amivel a tanárok fizetését emelnék
Veronika Remišová (Fotó: TASR)

Remišová kiemelte, a Za ľudí szisztematikus megoldást akar találni a tanári fizetésekre, hogy a pedagógusbérek emelésének mechanizmusa törvénybe kerüljön. "Ez azt jelenti, hogy közvetlenül az éves költségvetésben kell számolni az emeléssel" - magyarázta Remišová, hozzátéve, hogy az egészségügyben is hasonlóan működik. Aláhúzta, a párt kiemelten fontosnak tartja az oktatásügyet.

Viera Leščáková, a párt alelnöke rámutatott: nem Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter vagy Richard Sulík, az SaS elnöke elleni támadásról van szó. Állítása szerint a pedagógusbérek emelésének eszközei megvannak, és arra kéri az SaS-t, hogy álljon ki mellettük annak kapcsán, hogy a forrásokat a közigazgatásban használják fel, illetve kimondottan a tanári fizetésekre fordítsák.

A párt képviselői elengedhetetlennek tartják a legalább 10 százalékos béremelést, valamint a bérautomata bevezetését. Azt javasolják, hogy még június 15 előtt – amikor az iskolai szakszervezetek tiltakozó nagygyűlését terveznek Pozsonyban – találkozzanak a koalíciós partnerek, és állapodjanak meg a közös megoldásban.


(TASR)