Előfordulhat, hogy nem érkezik meg a nyugdíj, ha nem tesznek eleget az egyik kötelezettségüknek a nyugdíjasok

2024. február 7. - 10:55 | Belföld

A nyugdíjasoknak is vannak bizonyos kötelezettségeik, amiket ha nem teljesítenek, előfordulhat, hogy nem kapják meg a nyugdíjukat – hívta fel a figyelmet a Pravda.

Előfordulhat, hogy nem érkezik meg a nyugdíj, ha nem tesznek eleget az egyik kötelezettségüknek a nyugdíjasok
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egyik ilyen alapvető kötelezettség a tartózkodási hely megváltozásának bejelentésére vonatkozik.

Ennek kapcsán érdemes tudni, hogy az állandó lakcím és az átmeneti lakhely változásának bejelentése nem szükséges, ezekhez az adatokhoz ugyanis a Szociális Biztosító hozzáfér a természetes személyek nyilvántartásából.

Ha viszont mindössze a tartózkodási hely változik, erről már értesíteni kell a biztosítót. Az érintett elküldhet egy nem formális kérelmet erre vonatkozóan a Szociális Biztosító címére postai úton. A második lehetőség az úgynevezett eSchránka portálon keresztül történő ügyintézés, amennyiben a nyugdíjas hozzáféréssel rendelkezik. Létezik továbbá egy erre vonatkozó formanyomtatvány (Oznámenie zmien rozhodujúcich na poukazovanie dôchodkových dávok na účet v banke, zmenu adresy a iné zmeny), amely a Szociális Biztosító weboldalán elérhető.

A cím megváltoztatása esetén a nyugdíjasnak nyolc napja van, hogy ezt jelezze a biztosító felé.

Ha ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, a problémás lehet az írásbeli értesítések kézbesítése. Emellett pedig azok esetében, akik készpénzben kapják nyugdíjukat, előfordulhat, hogy az összeget nem tudják kézbesíteni.


(parameter)