Előkerülhetett a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetőinek fegyverarzenálja?

2022. január 23. - 10:15 | Külföld

Egy budai ház teraszában elrejtett géppisztolyokat, kézifegyvereket, hangtompítókat, maszkokat, golyóálló mellényeket foglaltak le a rendőrök a minap - állítja a hvg.hu.

Előkerülhetett a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetőinek fegyverarzenálja?
Haris Sándor, új nevén Debreceni Alex, vagyis "Turek" elfogása a Terrorelhárítási Központ felvételén KATTINTS

A lap megkeresésére a rendőrség csak annyit közölt, hogy lőszerrel visszaélés miatt nyomoznak. A nyomozás érdekeire hivatkozva további információkat az ügyben nem árultak el. Arra a kérdésre sem reagáltak, hogy egy olyan férfi ingatlanában történt-e a lefoglalás, aki a Turek néven ismert D. Alex-szel állt kapcsolatban.

A letartóztatásakor már építési vállalkozóként dolgozó D. Alexet, azaz Tureket azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy 1999-ben az ő megbízásából ölte meg egy bérgyilkos a Csontkezű gúnynéven ismert Döcher Györgyöt. A szlovákiai rendőrök szerint Turek a szintén 1999-ben elkövetett dunaszerdahelyi mészárlásban is érintett lehet. (A szlovákiai és a magyar rendőrök előtt évtizedek óta jól ismert Turek eredeti neve Haris Sándor volt, néhány éve változtatta meg a nevét D. Alexre.)

Tureket 2021 októberében egy nagy rendőrségi akció keretén belül a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai fogták el egy bárban. Decemberben aztán rendőrkézre került a rimaszombati származású Bodoky Károly is, akit egy bajor kisváros szupermarketében tartóztatott le a német rendőrség.

A magyarországi nyomozás - melyhez nagy segítséget nyújtottak a szlovák hatóságok is - szerint 1999. február 2-án Budapest XV. kerületében, a Szent Korona útján található egyik vendéglátóhelyen ismeretlen tettesek megöltek egy magyar férfit és bolgár állampolgárságú testőrét. A magyar áldozat Döcher György volt, aki a 90-es években Turek legközelebbi barátja és bűntársa volt különféle bűncselekményekben.

A rendőrség szerint Turek az akkor épp Magyarországon bújkáló Sátor Lajos embereivel ölette meg Döchert, majd cserébe részt vett az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetésében. Bodoky Károly pedig nagy valószínűséggel társtettesként vett részt a budapesti és a dunaszerdahelyi leszámolásban is.

1999. március 25-én három, fekete rendőrségi overallt és símaszkot viselő gépfegyveres elkövető hatolt be a dunaszerdahelyi Fontána étterembe és lőtt halomra tíz embert, köztük a klán vezérének tartott Pápay Tibort.

A mészárláshoz használt fegyverek és kellékek azóta sem kerültek elő, ezért merülhetett fel most a budai ház teraszába rejtett fegyverarzenállal kapcsolatban a Dunaszerdahelyen elkövetett tízes gyilkosság...

hvg.hu/para