Előkerült egy rendőrségi  hangfelvétel, amin Ficóék okoskodnak a legdurvább ügyekről

2021. október 25. - 17:15 | Belföld

Olyan felvétel került elő, amely összefüggésben áll a Tisztítótűz nevű rendőrségi akcióval, mellyel kapcsolatban a Specializált Büntetőbíróság kedden dönti el, hogy meghosszabbítja-e Tibor Gašpar és társai fogva tartásának idejét.

Előkerült egy rendőrségi  hangfelvétel, amin Ficóék okoskodnak a legdurvább ügyekről
Robert Fico (TASR)

A videó- és hangfelvételeken Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Para, Tibor Gašpar fia és Miroslav Bödör beszélgetései hallhatók.

A Speciális Ügyészség megerősítette, hogy október 22-én csatolták a felvételeket a Tisztítótűz nevű akció mappájához.

„A videó- és hangfelvételek politikusok és üzletemberek bűnügyi törekvéseit erősítik meg. A felvételeken elhangzottak lejáratják és kriminalizálják a NAKA nyomozóit és az Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint bizonyítják, hogy a beszélgetőpartnerek egyes bűnüldöző szervektől illetéktelen személyekhez juttattak információkat“ – jegyezte meg a Speciális Ügyészség.

A Tisztítótűz az az eset, ahol a zsaruk maffiahálózata, az exfőzsaruval, meg Norbert Bödör oligarchával az élen a Smer pártot szolgálhatta úgy, hogy az akkori ellenzéki politikusok - például a mostani pénzügyminiszter, Igor Matovič, vagy Andrej Kiska korábbi államfő - után nyomoztak illegálisan. A befolyásos személyekből álló kupaktanács legalább 2012-től működött, és arra törekedtek, hogy a politikai küzdelem során olyan előnyöket biztosítsanak maguknak, amelyek bebetonozzák a hatalmukat. A felmerült gyanú miatt tavaly novemberben tartóztatták le a korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és néhány exkollégáját, akiket azzal vádolnak, hogy valójában nem Szlovákia érdekeit tartották szem előtt, hanem a tavaly nyáron hűvösre tett Bödör, a Smerhez köthető nyitrai oligarcha utasításai szerint jártak el.

(dennikn/para)