Előkerült egy videófelvétel, melyen Kočner rejtett kamerát segít felszerelni Trnkának az irodájába!

2019. október 30. - 13:59 | Belföld

A kérdés már csak az, hogy kinek a látogatását kívánták rögzíteni az egykori főügyészhelyettes, majd főügyész irodájában.

Előkerült egy videófelvétel, melyen Kočner rejtett kamerát segít felszerelni Trnkának az irodájába!
Marian Kočner

A Ján Kuciak Invesztivatív Központ hozta nyilvánosságra azt a kb. 75 másodperces videót, melyen azt látni, hogy Marian Kočner segít egy rejtett kamerát felszerelni Dobroslav Trnka irodájába. A kamerán lévő idő szerint 2000-ben járunk, és január 1-je, illetve 2-ika van, de elképzelhető, hogy pusztán nem állították be a pontos dátumot a készüléken.

Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy Trnka 1999-től a főügyész helyetteseként tevékenykedett, 2004-től pedig már főügyész volt.

A felvételt az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezete (OOCRP) szerezte meg ismeretlen forrásból.

A felvételen látszik, amint a kamerát először átadják az új tulajdonosnak, majd néhány másodperc múlva már az irodában installálják. A két esemény között az idő is mintegy 23 órát ugrik előre. Utóbbi esemény már január 2-án délelőtt 10 körül zajlik.

A felvételen Kočner Trnkát instruálja, hova üljön a kanapéjára vagy a foteljára, és úgy állítják be a kamera látószögét, hogy az is látszódjon aki látogatóba érkezik az ügyészhez.

Mintegy egy héttel ezelőtt Roman Kvasnica, a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyjának az ügyvédje hívta fel a figyelmet arra, hogy Trnka irodájában valamilyen rejtett rögzítő berendezés volt. Ez alapján a kamera már azt követően kerülhetett oda, hogy Trnka főügyész lett.

"Tudatosítsuk, hogy fennáll a gyanúja annak, hogy a bűnügyi környezetből ismert személyiséggel szerelt fel a saját irodájában a Legfőbb Ügyészségen egy kamerát, mégpedig vélhetően zsaroló szándékkal. Ez a jogállamiság veszélyeztetettségének legmagasabb szintje" - nyilatkozta Kvasnica a SME-nek.

Nemrégiben került nyilvánosságra az a hangfelvétel is, melyet Kočner készített egy Trnkával folytatott beszélgetéséről 2014 nyarán, és amelyen kérdőre vonja őt, amiért egy Kósa Lóránt nevű ügyvéddel és az albári polgármesterrel, Bereczk Oszkárral állítólag megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta vezérét a Trnka birtokában lévő Gorilla-hangfelvételekkel.

(Denník N/Icjk.sk)