Előkerültek a Technopol-ügy eltűnt iratai – kiderült, hol voltak

2018. november 22. - 13:18 | Belföld

Előkerültek a Technopol-ügy eltűnt iratai, ezért Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter leváltotta a pozsonyi I-es számú járásbíróság elnökét.

Előkerültek a Technopol-ügy eltűnt iratai – kiderült, hol voltak
Fotó: TASR

Gál Gábor igazságügyi miniszter visszahívta hivatalából Anna Kašajovát, a pozsonyi I-es számú járásbíróság elnökét.

A bírót a Technopol-ügy ügyiratából eltűnt 300 oldal miatt vonta felelősségre Gál, aki erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be. A bíróság élére ideiglenesen a járásbíróság alelnökét nevezték ki.

A miniszter elmondta: az eltűnt oldalak megkerültek.

A hiányzó részeket az egyik érintett fél ügyvédei találták meg egy másik dokumentum vizsgálata közben. Gál elmondása szerint ez a dokumentum nem ügyirat volt, hanem egy cégnyilvántartással kapcsolatos anyag, tehát a Technopol-ügyhöz is köze van.

„Ki tudjuk zárni a szándékosságot”

– hangsúlyozta a miniszter. „Ha viszont mindent következetesen átkutattak volna, már korábban megtalálhattuk volna az ügyirat elveszett részeit” – tette hozzá Gál, aki szerint a vezetés vallott kudarcot. „Nagyon későn értesítettek minket, hiszen az ügyirat egy része még augusztusban veszett el. Nem intézkedtek azonnal, nem tettek büntetőfeljelentést és most látom, hogy nem vizsgálták át következetesen az összes olyan dokumentumot, amelyeknek közük lehetett az ügyhöz” – magyarázta a miniszter.

A bíróság elnöke Gál szerint nem tartotta szükségesnek, hogy tájékoztassa az igazságügyi tárcát és a Pozsonyi Kerületi Bíróság elnökét az ügyirat eltűnéséről. A tárcavezető máshogy ítéli meg az ügyet, ezért felelősségre vonta Kašajovát. Csak napok kérdése, mikor távozik a hivatalából. „Az alelnököt bízzuk meg helyette és azonnal kiírjuk az álláspályázatot” – tette hozzá Gál.

A törvényes bíró október 10-én tájékoztatta Anna Kašajovát, a Pozsony I Járásbíróság elnökét arról, hogy az ügyirat egy része eltűnt. Kašajová két nappal később utasítást adott az ügyirat rekonstruálására. Gál Gábor igazságügy-miniszter büntető feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen az ügyirat hiányzó részei miatt. A miniszter korábban megerősítette, hogy az ügyiratból a 43. és a 330. oldal közötti rész hiányzik.

Ján Kuciak, az Aktuality.sk februárban meggyilkolt oknyomozó újságírója tavaly januárban jelentetett meg egy cikket arról, hogy Marián Kočner vállalkozó és köre 2016 decemberében egyetlen hét leforgása alatt vette birtokba a Technopol Servis vállalatot, és ennek köszönhetően 20 millió euró vagyonhoz jutott. Néhány nappal a meggyilkolása előtt Kuciak még arra készült, hogy folytatja a cikket, mivel információi szerint újabb személyek ellen indult eljárás.


(TASR/para)