ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK: Čaputová nem dönt a népszavazásról, inkább az alkotmánybírósághoz fordul

2021. május 12. - 16:26 | Belföld

Zuzana Čaputová kész kihirdetni az előrehozott választásokról tartott népszavazást, amennyiben az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy a referendum során feltett kérdés összhangban van a szlovák alkotmánnyal.

ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK: Čaputová nem dönt a népszavazásról, inkább az alkotmánybírósághoz fordul
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Az ellenzéki pártok - elsősorban a Smer-SD és a Hlas - által alapított petíciós bizottság népszavazást kezdeményezett, melynek célja, hogy Szlovákiában előrehozott választásokat tartsanak. A népszavazás kiírásához 350 ezer aláírásra van szükség, és Zuzana Čaputová köztársasági elnök tájékoztatása szerint az ellenzéki pártok által május 3-án leadott petíciós ívek legalább 524 013 érvényes aláírást tartalmaztak. Tehát a referendum kiírásának formális kritériuma ezzel teljesült.

"Az, hogy relatíve rövid idő alatt ilyen mennyiségű aláírás gyűlt össze, tanúskodik arról, hogy releváns mennyiségű polgár érzi erősen indokoltnak a népszavazás kiírását. Tisztelem a polgárok akaratát, és így a lehető legfelelősebben kezelem ezt a petíciót"

- jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Čaputová.

Az alkotmánybíróságra bízza a döntést

Az aláírások mennyiségén kívül a népszavazás kiírásának van egy másik feltétele is, mégpedig az, hogy a népszavazáson feltett kérdésnek összhangban kell lennie az alkotmánnyal. Mivel jelenleg is szerteágazó jogi vita folyik arról, hogy lehet-e népszavazás által előrehozott választásokat "kikényszeríteni", és az alkotmánybíróság eddig nem bírált el hasonló kérdést, Zuzana Čaputová úgy döntött, hogy kikéri a taláros testület véleményét.

Az államfő tehát az alkotmánybírósághoz fordul, és utóbbinak kell eldöntenie, hogy lehet-e népszavazáson dönteni az előrehozott választásokról.

A köztársasági elnök elmondása szerint azonban nemcsak magát a kérdést kell elbírálni. Ugyanis amellett, hogy a kérdés egyáltalán feltehető-e, az sem világos, hogy ha a polgárok egy érvényes népszavazás során az előrehozott választások mellett döntenek, akkor a választásokra automatikusan sort kell-e keríteni, vagy a népszavazás eredményét még a parlamentnek is jóvá kell-e hagynia.

"Tisztelettel adózom a petíciós jog előtt, és a saját alkotmányos kötelességemnek tartom annak bebiztosítását, hogy a népszavazást semmilyen kétely ne övezze, és hogy eredménye megkérdőjelezhetetlen legyen"

- indokolta az államfő, miért fordul az alkotmánybírósághoz. Čaputová úgy véli, a taláros testület tisztázhat minden felmerülő kérdést. Azt is, hogy lehet-e egyáltalán az előrehozott választásokról népszavazást tartani, valamint azt is, hogy miként kell eljárniuk egy ilyen referendum során az alkotmányos szerveknek - többek közt a parlamentnek.

Zuzana Čaputová továbbá kijelentette: amennyiben az alkotmánybíróság alkotmányosnak tartja a kérdést, nem fogja húzni az időt, és a népszavazás kiírását úgy időzíti, hogy azt még szeptemberben meg lehessen tartani.

"A köztársasági elnök feladata úgy dönteni, hogy a népszavazás összhangban legyen az alkotmánnyal, és hogy semmilyen alkotmányos kétség ne övezze azt. Így azt tartom helyesnek, hogy minden vitatott kérdés még a népszavazás kiírása előtt megválaszolásra kerüljön, hogy később sem a lebonyolítása, sem az eredménye ne lehessen megkérdőjelezhető"

- zárta sajtótájékoztatóját a köztársasági elnök.

(parameter)