Először állítják ki együtt William Turner bálnavadászati témájú festményeit

2016. május 10. - 11:24 | Kultúra

A világon elsőként mutatja be együtt Joseph Mallord William Turner angol romantikus festő bálnavadászat témában született négy képét a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum.

A festmények közül egyet, a cirka 1845-ből való Whalers (Bálnavadászok) című művet a Met őrzi, a másik három alkotás a londoni Tate Britain gyűjteményét gyarapítja. A képek Turner (1775-1851) utolsó tengeri tájképei közé tartoztak, amelyeket még a művész életében kiállítottak.

A képeket párba állítva mutatták be 1845-ben és 1846-ban a londoni Királyi Művészeti Akadémián. A kritikusokat megdöbbentették a "viharos" ecsetvonások és színek, amelyek a motívumok szem elől tévesztésével fenyegettek, ám a festmények végül óriási sikert arattak a közönség körében - írta az artfixdaily.com hírportál.

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum kedden nyílt tárlatán a látogatók a témában releváns akvarellek, nyomatok, könyvek és idézetek között bolyongva nyerhetnek bepillantást Turner festményeinek kulisszatitkaiba és elmerenghetnek azon, van-e kapcsolat a festmények és Herman Melville amerikai író Moby Dick-je között.

A regény hónapokkal Turner halála előtt jelent meg. Azt azonban nem tudni, hogy Melville látta-e a festményeket, amikor 1849-ben Londonba látogatott, de annyi bizonyos, hogy tudott a létezésükről.

A Turner's Whaling Pictures című tárlatot augusztus 7-ig kereshetik fel az érdeklődők.

(MTI)