Először figyeltek meg a haldoklás folyamatában lévő távoli galaxist

2021. január 12. - 15:48 | Tech

A Nature Astronomy című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében lévő Alma teleszkópja által gyűjtött adatoknak köszönhetően először figyeltek meg a haldoklás folyamatában lévő távoli galaxist. 

Az eredmények szerint a jelenséget, amelyet általában egy fekete lyuk hatásának tartanak, a galaxisnak egy másik galaxissal történt ütközése okozta.

Az ID2299 jelű objektum olyan távoli, hogy 9 milliárd évbe telik, míg fénye elér a Földre.

Az ellipszis formájú galaxis nagyon ritka jelenséget él át, amelyet sohasem figyeltek még meg ilyen távolságból - mondta Emanuele Daddi, a Saclay Nukleáris Kutatóközpont asztrofizikusa, a tanulmány társszerzője.

Az ID2299 a csillagképződéshez szükséges gáza több mint felét kibocsátotta. Ez hatalmas arány, évente 10 ezer Nap tömegével egyezik meg - fejtette ki a szakértő. Mindeközben ugyanennyi gázt használt új csillagok képzésére szintén nagyon magas arányban, a Nap tömegének mintegy 550-szeresének megfelelő mértékben.

Összehasonlításképpen: a Tejútrendszer évente három napnyi tömegű gázt termel. Ilyen körülmények között a galaxis néhány tízmillió év alatt sterillé válik.


MTI

Címkék: csillagászat, galaxis