Először igazolták a koronavírus-fertőzést a tőketerebesi romatelepen

2020. október 9. - 21:43 | Régió

Először igazolták a COVID-19 betegség előfordulását a tőketerebesi romatelepen, ahol mintegy 6000 ember él.

Először igazolták a koronavírus-fertőzést a tőketerebesi romatelepen
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A roma polgárőrség egyik tagjának lett pozitív a teszteredménye. Erről pénteken tájékoztatott a tőketerebesi regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ).

„Járványellenes intézkedéseket vezetünk be, elrendeljük a karantént és a mintavételt”

– tájékoztatta az újságírókat Edita Šantová, a tőketerebesi regionális közegészségügyi hivatal epidemiológiai osztályának vezetője. Pénteken összeült a járás biztonsági tanácsa is.

A fertőzött polgárőrrel mintegy 40 személy került kapcsolatba, nekik elrendelték a kötelező karantént, hétfőn (október 12.) pedig letesztelik őket. Rastislav Petrovič, a járási hivatal elöljárója elmondta: bonyolítja a helyzetet, hogy a városi rendőrség jelenleg működésképtelen, mert a tagjai karanténban vannak. Emiatt az állami rendőrség segítségét kell igénybe venniük a mintavétel és a tesztelés ideje alatt.

A járási válságstáb hétfőn ül össze legközelebb.

„Bízunk benne, hogy a fertőzöttek száma nem fog drámai módon növekedni. Ha valami drámai történne, számítunk a fegyveres erők segítségére is”

– mondta Petrovič.

A tőketerebesi regionális közegészségügyi hivatal nyilvántartása szerint a héten 131 fővel nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A többségük olyan fertőzöttekkel került kapcsolatba, akik még az óvintézkedések szigorítása előtt részt vettek esküvői fogadásokon vagy családi ünnepségeken. A háztartások mellett több munkahelyet és iskolát is karantén alá helyeztek. Péntekig nyolc tanintézetben függesztették fel a tanítást.

„A marginalizálódott csoportokon belül három igazolt COVID-19-pozitív esetet tartunk nyilván, a szociális intézetekben egyelőre nem ütötte fel a fejét a betegség”

– közölte Šantová.

A járásban a tőketerebesi romatelep mellett a gercselyi (Hrčeľ) és a bacskói (Bačkov) telepen is előfordult egy-egy pozitív eset.

TASR