Először kezeltek koronavírusos beteget remdezivir hatóanyagú gyógyszerrel

2020. július 8. - 20:21 | Belföld

Először adtak be remdezivir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert egy betegnek a Pozsonyi Egyetemi Kórházban (UNB). Ez a hatóanyag megakadályozza a koronavírus szaporodását az emberi szervezetben – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Eva Kliská, a kórház szóvivője.

Először kezeltek koronavírusos beteget remdezivir hatóanyagú gyógyszerrel
Illusztrációs felvétel (TASR)

Renáta Vandriaková, az egyetemi kórház igazgatója elmondta, a 39 éves beteg állapota jelentősen javult azután is, hogy kortikoiddal és dexametazonnal kezelték.

Alena Koščálová, a kórház fertőzőosztályának helyettes főorvosa úgy tájékoztatott, a jelenleg érvényben lévő indikációs kritériumok alapján kezdték meg a kezelést a remdezivir hatóanyaggal.

„24 óra elteltével a beteg klinikai állapotának jelentős javulását észleltük, lement a láza is és levehettük a lélegeztetőgépről"

- tette hozzá Koščálová.

A kórház tájékoztatása szerint az anyagot COVID-19 betegségben szenvedő, súlyos állapotban lévő, lélegeztetőgépre szoruló páciensek kezelésére szánják. Külföldi tanulmányok szerint a remdesivir hatóanyagú gyógyszer lerövidítheti a kórházi kezelés időtartamát és jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy a beteg belehal a fertőzésbe.

Az Európai Bizottság pénteken (július 3.) határozott a remdezivir hatóanyagú gyógyszer forgalomba hozataláról. A döntés az összes EU-tagállamban érvényes. A gyógyszer a COVID-19-ben szenvedő felnőttek és 12 évesnél idősebb, tüdőgyulladásban szenvedő, mesterségesen lélegeztetett gyerekek kezelésére alkalmazható. Intravénásan adják be, kizárólag kórházban kezelt betegeknek.