Először küldenek afroamerikai asztronautát az űrállomásra

Először küld afroamerikai asztronautát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Először küldenek afroamerikai asztronautát az űrállomásra
Fotó: AP/TASR

Jeanette Epps fizikus, űrmérnök, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábbi munkatársa 2018 májusában indul az űrbe Kazahsztánból a Szojuz űrhajó fedélzetén. Hat hónapot tölt majd el a nemzetközi űrállomáson más, többségében orosz asztronautákkal, bár a legénységnek lesz még egy amerikai tagja, Andrew Feustel. 

Epps a New York állambeli Syracuse-ban, a Le Moyne Egyetemen diplomázott fizikusként, majd űrmérnökként szerzett doktorátust a Marylandi Egyetemen. Karrierjét tervezőmérnökként 2002-ben kezdte a Ford Motorsnál, majd hét és fél éven át a CIA-nak dolgozott technikai hírszerző tisztként. 

A NASA 2009 júliusában válogatta be űrhajósprogramjába. Feladatai részét képezi majd a technikai háttér biztosítása azon problémák megoldásában, amelyekkel a Nemzetközi Űrállomás hatfős csapata szembesülhet küldetése során. 

Jeanette Epps kemény kiképzésen vett részt, hogy a misszió tagja lehessen. Részt vett például egy túlélőtréningen a vadonban és megtanult oroszul is, hogy kommunikálni tudjon a csapat többi tagjával. 

A legénységben valószínűleg ő lesz az egyetlen nő, de mint elmondta, ez egyáltalán nem zavarja. "Ugyanolyan ember vagyok, mint a többiek. Ugyanazt a munkát végzem, mint ők" - mondta, utalva a férfiak uralta szakmákban szerzett tapasztalataira.

A NASA eddigi 321 asztronautájából 16 volt afroamerikai - egyikük az űrügynökség jelenlegi igazgatója, Charles Bolden -, közülük 5 nő.

(MTI/para)