Először még azt mondta, 3 millió eurós kenőpénzt adott Bödör emberének, most már csak egy töredékét ismeri be

2022. június 9. - 11:51 | Belföld

Szerdán a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon folytatódott az Állatenyésztő-ügy (Dobytkár) tárgyalása, amelyen Ľubomír Kropil vádlottat hallgatták meg. A két évig tartó nyomozás során még azt állította, hogy kb. 3 millió euró kenőpénzt adott át Ľubomír Partikának, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) egykori ügyvezető igazgatójának. Most viszont megváltoztatta vallomását, és a több milliós összeg helyett már csak 40 ezret emleget – írja a HN.

Először még azt mondta, 3 millió eurós kenőpénzt adott Bödör emberének, most már csak egy töredékét ismeri be
Norbert Bödör és Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Kropil korábbi vallomása szerint a pénzt pozsonyi parkolókban és benzinkutakon adta át Partikának – beült mellé az autóba, és egy lezárt borítékban átadta az összeget, általában 50 ezer eurót, de volt, hogy 450 ezer lapult benne. Ilyen módon megközelítőleg 3 millió eurót adott át.

A szerdai tárgyaláson viszont már kissé másként nyilatkozott. A Kvietikéknek átadott 1,5 milliós kenőpénzt még beismerte, de a Partika felé irányuló 3 millióból hirtelen már csak 40 ezret ismert be. „Megegyeztem vele, hogy ha jól fog nekem menni, akkor adok neki pénzt a fizetéséhez. Mindig olyan 3-4 ezer eurót adtam neki, összesen pedig kb. 40 ezret” – mondta Kropil, aki állítása szerint attól tartott, hogy rács mögé kerül, ezért véletlenül nem pontos adatokat közölt.

A tárgyaláson beismerte a közvetett korrupciót, illetve a vesztegetést, azt viszont tagadja, hogy pénzt mosott volna. Egyelőre kérdéses, hogy a bírósági szenátus melyik vallomását veszi majd figyelembe.

Az ügy két fő gyanúsítottja, Norbert Bödör és Martin Kvietik már korábban ártatlannak vallotta magát. Kropil állítólag egyiküket sem ismeri. A két vádlott májusban megtagadta a vallomástételt, amíg Kropilt ki nem hallgatják.

Eddig csak Viktor Miklas tett vallomást a szenátus előtt májusban. A vád szerinti bűnösségét beismerte, a többi vádlott, illetve azok ügyvédének kérdéseire viszont nem volt hajlandó válaszolni.

A vádlottak padját gyarapítja továbbá Juraj Kožuch, a PPA egykori vezetője, Ľubomír Partika, az ügynökség egykori ügyvezető igazgatója, Marek Kodada, a földművelésügyi tárca vidékfejlesztési és közvetlen kifizetési főosztályának exigazgatója, valamint Peter Kuba vállalkozó. A szenátus előtt ártatlannak vallották magukat, valamint éltek jogaikkal, és nem tettek vallomást.


(hnonline.sk)