Először a nyugdíjasok és az egészségügyi dolgozók kapnának védőoltást

2020. augusztus 15. - 13:58 | Belföld

Amikor megérkezik Szlovákiába a koronavírus elleni védőoltás, először a 65 év feletti személyek, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és a tűzoltók számára volna hozzáférhető a vakcina - áll az egészségügyi minisztérium járványügyi, "immunizációs" stratégiai tervében.

Először a nyugdíjasok és az egészségügyi dolgozók kapnának védőoltást
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Tekintettel arra, hogy a COVID-19 esetében a vakcina fokozatosan válik majd elérhetővé, elsősorban azok a társadalmi csoportok kaphatnak majd védőoltást, akik esetében a fertőzés a legsúlyosabb tüneteket okozza. A szlovák stratégia szerint tehát az idős személyek élveznek előnyt, majd a rizikós környezetben dolgozók, vagyis az egészségügyi dolgozók, és azon állami szervek - rendőrség, tűzoltóság - munkatársai, akik támogató tevékenységet végeznek a járvány elleni harcban.

A második körben a lakosság kap majd a vakcinából, és itt fontos megjegyezni, hogy a védőoltás nem lesz kötelező. Mivel az oltások tesztelése jelenleg felnőtteken zajlik, a vakcina először a nagykorúak számára lesz elérhető, a gyermekek részére csak később érkezhet az oltás.

Az állami stratégia számol azzal is, hogy "agresszív oltásellenes kampány" alakulhat majd ki, éppen ezért az egészségügyi minisztérium egy átfogó állami kampány során akar majd rámutatni arra, hogy az oltás a legalkalmasabb eszköz a járvány megelőzésére.

Az Európai Bizottság pénteken jelentette be, hogy megállapodást kötött az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattal, melynek értelmében legalább 300 millió védőoltást szerez majd be a cégtől, amely az Oxford Egyetemmel együttműködve fejleszti a koronavírus elleni vakcinát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Szlovákia melyik védőoltást veheti majd igénybe. Az Európai Unió tagországai erről közös tárgyalásokat is tartanak, de Szlovákia önálló módon, párhuzamosan több lehetséges gyártóval is egyeztetéseket folytat.

(TASR/para)