Előzetes szavazás kezdődött a fehérorosz elnökválasztás részeként

2020. augusztus 4. - 13:50 | Külföld

Előzetes szavazás kezdődött kedden 5500 szavazókörzetben a fehéroroszországi elnökválasztás részeként - közölte kedden a központi választási bizottság.

Előzetes szavazás kezdődött a fehérorosz elnökválasztás részeként
-illusztráció- (Fotó: AP)

A szavazókörzetek egy része külföldön, egy része pedig az országon belül fogadja a szavazásra jogosultakat szombat estig. Reggel tíz órától délután kettőig, illetve délután négytől este hétig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek, és a helyi választási bizottságokban legalább két embernek kell ülnie. Mintegy 231 egészségügyi intézményben a választás fő napján, vasárnap lehet majd szavazni.

Az előzetes szavazáson bárki leadhatja voksát, akinek neve fel van tüntetve a választói névjegyzékben. A koronavírus-járvány miatt a választási bizottság úgy döntött, hogy a szavazóhelyiségekben legfeljebb három megfigyelő tartózkodhat.

Politikai megfigyelők az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka államfő győzelmével számolnak, aki hatodszor indul az elnöki tisztségért. Legfőbb riválisa, a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember börtönbe került, Valerij Cepkalo ellenzéki vezető, volt nagykövet, aki ugyancsak Lukasenka kihívójaként próbálkozott indulni, külföldre menekült.

Szvjatlana Cihanouszkaja vezetésével egy női csapat megpróbálkozik Lukasenka elnök legyőzésével. A politikában újoncnak számító Cihanouszkaja a 65 éves elnök eddigi legerősebb kihívójának bizonyulhat, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban.

A július 22-i ellenzéki nagygyűlésen - ahol évtizedek óta nem látott tömeg gyűlt össze - Cihanouszkaja azt ígérte, hogy megválasztása esetén kiengedi a politikai foglyokat, és új választást fog kiírni, amelyen mindazok indulhatnak, akiket korábban kizártak.

Az újdonsült politikusnő azt követően jelentette be indulását az elnökválasztáson, hogy férjét, a minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Cihanouszkij vloggert májusban őrizetbe vették, felesége szerint mondvacsinált okokkal.

Állítása szerint a 900 ezer dollár készpénzről, amelyet a díványában rejtve találtak a hatóságok, semmit nem tudott. Gyermekeit külföldre küldte, miután névtelen fenyegetést kapott, hogy elveszik őket tőle, ha nem áll el a jelöltségtől.

Babarika felesége, Marija Kalesznyikava csatlakozott Cihanouszkaja csapatához, és így tett Cepkalo felesége, Veranyika Cepkalo is.

Lukasenka kijelentette, hogy tiszteli a nőket, de a fehérorosz társadalom még nem áll készen egy női elnökre. Mint mondta, a "szerencsétlen" Cihanouszkaja biztosan összeomlana az elnöki tisztség terhe alatt.

Tíz nappal az elnökválasztás előtt egy Minszk melletti szanatóriumban őrizetbe vettek 33 orosz útlevéllel utazó férfit, egy biztonsági magáncég alkalmazottait. Előbb a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjainak, majd katonáknak minősítették, és csoportos rendzavarások előkészítésével vádolták meg őket. Moszkva ezt tagadja, álláspontja szerint az oroszok egy latin-amerikai országba tartottak minszki és isztambuli átszállással.

(MTI)