Elpusztult a pozsonyi állatkertben Európa egyik legidősebb csimpánza

Csütörtökön a pozsonyi állatkertben elpusztult Kongo, aki Európa egyik legidősebb tanulékony hím csimpánza volt - tájékoztatott az állatkert igazgatónője, Miloslava Šavelová.

Elpusztult a pozsonyi állatkertben Európa egyik legidősebb csimpánza
Kongo (Fotó: TASR)

A gondozók úgy találtak rá Kongóra, hogy mozdulatlanul és apatikusan feküdt. Hívták az állatorvost, aki pedig elaltatta, hogy elvégezhesse rajta a szükséges vizsgálatokat. 

"A röntgen, ultrahang és egyéb vizsgálatok bélelzáródásra, jelentős szívnagyobbodásra és szívgyengeségre utaltak" - folytatta Šavelová.

Az állatorvos vért vett Kongótól, hogy azt megvizsgálja, de az altatás közben Kongó hirtelen kimúlt.

Šavelová közölte, hogy az 50 éves csimpánz már régóta egészségügyi gondokkal, krónikus veseproblémákkal, és a mozgásának degeneratív elváltozásával küzdött, amelyekre gyógyszereket szedett."Mindezek ellenére életerős és élénk volt, és 45 évesen még képes volt utódot nemzeni" - fejtette ki az igazgatónő.

Még a csütörtök esti órákban elvégezte a boncolást az állaton a humán patológus, majd megállapította, hogy az állat halálát kiterjedt szívinfarktus okozta.

Az állatkert arról tájékoztatott, hogy a valamikori Csehszlovákia területén Kongo volt a legidősebb csimpánz, de az is lehet hogy egész Európában. Még szabadon, a természetben született, becslés szerint 1965-ben. Körülbelül hároméves lehetett, amikor befogták, majd eladták egy jégrevü előadó csoportnak Svájcba. 1974-ben nehéz kezelhetősége miatt eladták a libereci állatkertnek. 2010-ben került a pozsonyi állatkertbe, amikor megnyitották a főemlősök új pavilonját.

SME/para