Elrendelte Jozef Majský őrizetbe vételét a prágai bíróság, a pankráci börtönbe vitték

2020. augusztus 6. - 16:29 | Belföld

Az ügyészség indítványa alapján a Prágai Városi Bíróság csütörtök délután elrendelte Jozef Majský vállalkozó őrizetbe vételét - tájékoztatta A TASR hírügynökséget Markéta Puci, a Prágai Városi Bíróság szóvivője. Majskýt a Prága Pankrác városrészében lévő börtönbe szállították.

Elrendelte Jozef Majský őrizetbe vételét a prágai bíróság, a pankráci börtönbe vitték
Archív felvétel (Fotó: TASR)

„Majský panaszt nyújtott be e határozat ellen, a beadványról a prágai Legfelsőbb Bíróság dönt. Az ügyészségnek 60 nap áll rendelkezésére az előzetes eljárás lefolytatására, és közben a kiadatási kérelem benyújtására”

- magyarázta Puci.

A bíróság egy órán át tárgyalt az indítványról.

„Ma kaptam az információt, hogy a jogérvényesen elítélt Jozef Majskýt előzetes letartóztatásba helyezték. Számítottam erre a döntésre. Úgy vélem, ez egy újabb lépés a törvényesség és az igazságosság felé, és remélem, a későbbi eljárás úgy alakul, hogy a vádlott valóban letölti a rá kiszabott kilenc év börtönbüntetést"

- mondta a TASR-nek Ján Šanta, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze.

Jozef Majský vállalkozó őrizetbe vételére szerdán nyújtott be indítványt a prágai (Praha) kerületi ügyészség ügyésze. Az indítványról a Prágai Városi Bíróság dönt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Aleš Cimbala, az ügyészség szóvivője, és hozzátette, tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra, nem adnak további tájékoztatást.

Jozef Majskýt egy prágai kórházban vették őrizetbe kedden. A további döntések meghozatala a cseh hatóságok hatáskörébe tartozik" – közölte kedden a szlovák rendőrség, és hozzátette, Majský a jogerős ítélet ellenére nem kezdte meg a rá kiszabott börtönbüntetés letöltését.

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa elutasította Majský fellebbezését a Horizont Slovakiával és a BMG Investtel kapcsolatos csalás ügyében, ami azt jelenti, hogy a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság 2015-ös határozata érvényes, a szenátus kilenc év szabadságvesztésre ítélte a vállalkozót.

Érvényes európai elfogatóparancs alapján adtak ki országos és nemzetközi körözést Majský ellen.

TASR