Elsírod magad, ha megtudod, milyen idő lesz karácsonykor

2020. december 20. - 13:22 | Régió

Borús ég, eső és viharos szél - a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai alapján ilyen időjárásra számíthatunk karácsonykor.

A Csallóközben évek óta nem volt fehér a karácsony, és már szinte biztos, hogy az idei szentestén is elmarad a havazás. Az viszont még aggasztóbb, hogy nemcsak a havazásnak inthetünk búcsút - úgy, hogy az még csak el sem jött -, hanem várhatóan olyan idő lesz az ünnepek alatt, amilyet senki sem szeretne.

Az ég folyamatosan borús lesz, valamint esőre és élénk, néhol viharos szélre számíthatunk.

Az SHMÚ 10 napos előrejelzési modelljének grafikonja - amely a várható dunaszerdahelyi időjárást ábrázolja - jelenleg így néz ki:

A modell szerint december 24-én a nappali hőmérséklet 8 fok körül lesz. Jövő héten végig erősen felhős lesz az ég, olyannyira, hogy az égen a napot december 27-én délelőtt fogjuk csak látni.

Csapadékra főként december 24-én lehet számítani, egész nap szemerkélhet az eső, és estére még jobban eleredhet.

Ami a hőmérsékletet illeti, december 25-én, pénteken lehűlés veszi kezdetét, ám keményebb fagyra csak legfeljebb december 27-én, vagyis vasárnap hajnalban számíthatunk.

Nem túl jó hír az sem, hogy szenteste másnapján, december 25-én erőteljes szél érkezik térségünkbe. Ha az előrejelzésnek hinni lehet, akkor a szél viharossá válhat, és a jövő hétvége folyamán akár első fokú viharjelzést is kiadhatnak a 12-16 m/s gyorsaságú széllökések miatt.

A lehűlés csupán abban kelt némi reményt, hogy ha a hétvégén csapadék érkezik, az talán hó lehet majd. Ám az előrejelzés egyelőre csupán havas esőt fest a falra, mégpedig december 29-én.

(parameter/SHMÚ)

Címkék: időjárás, karácsony