Első fokon 14 évet kapott, most mégis szabadlábra kerül Dušan Kováčik

2022. március 5. - 07:02 | Belföld

Kiengedik a vizsgálati fogságból Dušan Kováčik volt különleges ügyészt – erről pénteken döntött a Legfelsőbb Bíróság. Az információt a vádlott ügyvédje, Erik Magál erősítette meg a TASR-nek. A bíróság több feltételt is szabott, például Kováčiknak elektronikus nyomkövető eszközt kell viselnie. A hírről elsőként a tvnoviny.sk portál számolt be.

Első fokon 14 évet kapott, most mégis szabadlábra kerül Dušan Kováčik
Dušan Kováčik - archív felvétel

„Kérésünknek eleget téve a Legfelsőbb Bíróság kiengedte a vizsgálati fogságból Dušan K.-t., ezt írásos nyilatkozathoz és tárgyalás előtti felügyelet elrendeléséhez, továbbá elektronikus nyomkövető viseléséhez, valamint egyéb korlátozásokhoz kötötte” - részletezte a TASR-nek Magál.

Hozzátette, hogy védence nem találkozhat az ügyében érintett tanúkkal és törvényszéki szakértőkkel, és a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat is elrendelt.

„E korlátozások alól csak a pártfogó felügyelő beleegyezésével kaphat kivételt” - tette hozzá az ügyvéd.

„Szeretnék köszönetet mondani a büntetés-végrehajtási szervezetek minden tagjának a kötelességeik teljesítése során mutatott emberséges bánásmódért. Szeretném külön kiemelni a börtönlelkészi szolgálatot” - jelentette ki Kováčik a szabadlábra helyezését követően.

Dušan Kováčik 2020 októberétől volt vizsgálati fogságban Besztercebányán. Tavaly szeptemberben a bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) 14 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mind a négy vádpontban bűnösnek találta. A vád szerint befolyásolta a Takáč-banda vezetője, Ľubomír Kudlička szabadlábra helyezéséről szóló döntést és ezért kenőpénzt vett át. Emellett ügyészségi információkat szivárogtatott ki folyamatban lévő büntetőeljárásokról. Az ítélet még nem jogerős, Kováčik ártatlannak vallja magát.

Pamela Záleská, az ŠTS bírája leszögezte, hogy a vádlott minimum 2018 nyara és 2020 szeptembere között speciális ügyészként bizalmas információkat adott ki Ľudovít Makó közvetítésével a Speciális Ügyészség által tárgyalt ügyekről, és ezekkel nehezíthette a Takáč-banda tevékenységének dokumentálását. Záleská elmondta, hogy a bíróság figyelembe vette ún. vezeklő tanúk vallomásait is, ám azok igazságtartalmát következetesen ellenőrizte.

(TASR)

Címkék: Dušan Kováčik