Első fokon bebörtönözték a szlovákiai Greenpeace tiltakozó aktivistáit!

2018. december 3. - 08:38 | Belföld

A nyitranováki bánya egyik aknatornyába felmászó Greenpeace-aktivisták vizsgálati fogságáról döntött vasárnap a Privigyei Járásbíróság. A civilek a szénbányászat és szénégetés ellen tüntettek.

Első fokon bebörtönözték a szlovákiai Greenpeace tiltakozó aktivistáit!
Fotó: TASR

A hírt megerősítette Ivana Kohutková, a Greenpeace szlovákiai vezetője. Roman Tarabus bírósági szóvivő pedig közölte, preventív céllal kerül vizsgálati fogságba a 12 aktivista, mivel "fennáll a veszélye, hogy folytatnák bűncselekmények elkövetését".

Mind a 12-en fellebbeztek a döntés ellen, erről pedig már a Trencséni Kerületi Bíróság dönt majd.

Az előkészítő eljárásra kijelölt bíró szerint megalapozott a veszélye annak, hogy amennyiben szabadon engedik az aktivistákat, akkor azok az energetika területén működő más objektumot szállhatnak meg és állíthatják le annak működését.

"A Greenpeace részéről a Hornonitrianske bane (NBP) mint szénbányász társaság ellen folytatott tevékenység fokozódó tendenciát mutat, miközben a problémára való kezdeti figyelemfelkeltés óta, mely vízminták levételében és kiértékelésében nyilvánult meg, eljutott odáig, hogy elfoglalták a nyitranováki bánya déli tornyát, aminek következtében leállították a szénbányászatot mintegy 5 órára" - indokolt a bíróság döntését a szóvivő.

A Greenpeace elfogultsági indítványt nyújtott be a nyomozás kapcsán, melyben azt kérik, az eljárás kivizsgálását helyezzék át egy másik régióba. Lukáš Opett a Kolíková & Partners ügyvédi irodától azt hangsúlyozta, hogy mindezidáig nem vették kellően figyelembe, hogy az aktivisták a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat erőszakmentesen gyakorolták, nem veszélyeztetve ezzel mások egészségét vagy életét.

"A büntetőeljárás folytatását, valamint a gyanúsítottak ezzel összefüggő négynapos fogvatartását, ami végül a vizsgálati fogságra vonatkozó kérelemhez vezetett, úgy is értelmezhetjük, minthogy a bányászati magáncég vagyonának védelmét előnyben részesítették a véleménynyilvánítás szabadságával" - fogalmazott az ügyvéd.

A rendőrség közhasznú intézmény működése veszélyeztetésével gyanúsít 12 aktivistát. A több országból származó aktivisták kihallgatását pénteken kezdték meg, vasárnap pedig mintegy két tucatnyi támogatójuk érkezett transzparensekkel a privigyei bíróság elé.

Ivana Kohutková felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia történetében ez lesz az első eset, hogy környezetvédelmi aktivistákat vizsgálati fogságba helyeznek egy erőszakmentes akciót követően, mely során nem sérült meg senki, és nem esett vagyoni kár sem. Hozzátette, a Greenpeace 40 éves története alatt sohasem fordult elő, hogy aktivistáik megfutamodtak volna a felelősségre vonás elől. "Minden lehetséges jogi lépést megteszünk a szabadon bocsátásuk érdekében. Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat" - húzta alá.

(TASR)