Első fokon döntöttek: nem tartják őrizetben Jankovskát

2021. március 8. - 07:03 | Belföld

A Trencséni Járásbíróság bírója vasárnap késő este döntött arról, hogy nem tartják őrizetben Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkárt a Fatima-üggyel összefüggésben.

Első fokon döntöttek: nem tartják őrizetben Jankovskát
Monika Jankovská (Fotó: TASR)

Erről az ügyvédje, Peter Erdös tájékoztatta a közvéleményt, ugyanakkor hozzátette, az ügyész fellebbezett, így a döntés még nem jogerős, azt a fellebbviteli bíróságnak is meg kell erősítenie.

Erdös elárulta azt is, hogy figyelembe vette a tanúk befolyásolására, összejátszásra vonatkozó érveket a vizsgálati fogságról való döntéskor, ám a kollúziós fogságot méltányos kötelezettségekkel és korlátozásokkal helyettesítette.

Az előkészítő eljárás bírójának döntése szerint emiatt Jankovskának elektronikus karkötőt kell viselnie, amellyel nyomon követhető a mozgása. Ebből kifolyólag nem találkozhat a gyanúsítottakkal, tanúkkal, illetve a Fatima-ügyben szakvéleményt készítő szakértőkkel.

A bíró döntésénél Jankovská nem volt jelen, Erdös szerint lelkiállapota továbbra is kórházi ápolást igényel. Az ügyvéd szerint a döntés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya. "Ügyfelem szabad, egészségi állapota azonban nem teszi lehetővé, hogy elhagyja a börtönkórházat" - jegyezte meg.

Jankovská azt követően omlott össze lelkileg, hogy a Legfelsőbb Bíróság a szabadlábra helyezése mellett döntött, miután egy éve vizsgálati fogságban van, viszont a börtönkórház kapujában, ahol az öngyilkossági kísérlete óta kezelték, már vártak rá a rendőrök, akik a Fatima-üggyel kapcsolatban őrizetbe vették.

Ennek az ügynek a lényege, hogy az egykori NAKA-s Róbert Krajmer feleségének Trencsénben az ölébe pottyant egy olyan bár, amelyet a múltban erőszakkal szerzett meg a Peter Čongrády nevével fémjelzett maffia az eredeti tulajdonostól, Ondrej Janíčektől. Ebben segédkezhetett Jankovská, aki akkoriban Janíček ellen, azaz Čongrády javára hozott ítéletet, és amiért 3 millió koronát, azaz vagy 100 ezer euró kenőpénzt kaphatott.

(TASR/parameter)