Első körben az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, a tűzoltókat és a stratégiai vállalatoknál dolgozókat oltanák be

2020. november 25. - 21:50 | Belföld

Az első 300 ezer darab COVID-19-vakcina december második felében megérkezhet Szlovákiába. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz - tájékoztatta TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Első körben az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, a tűzoltókat és a stratégiai vállalatoknál dolgozókat oltanák be
Fotó: TASR/AP - illusztráció

„Az oltást hatékony megelőzésnek tartjuk. A célunk az, hogy a lehető legrövidebb időn belül elegendő mennyiségű biztonságos vakcinát szerezzünk be" - mondta Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter. Krajčí hangsúlyozta, nagyon fontos megfelelően tájékoztatni a lakosságot az oltás előnyeiről és szükségességéről. Mivel nem kötelező oltásról van szó, különösen a szakértőknek lesz fontos szerepük a felvilágosításban.

„Mivel az oltóanyag előállítása fokozatosan zajlik, nem mindenki számára lesz azonnal elérhető" - közölte az egészségügyi tárca.

A minisztérium tájékoztatása szerint mindenekelőtt az egészségügyi dolgozókat, valamint a rendőröket, a tűzoltókat és a stratégiai vállalatoknál, például az energiaellátás területén dolgozókat oltanák be. Előnyt élveznének azok a rizikócsoportok is, ahol a betegség klinikai lefolyása a legsúlyosabb. A lakosság többi része a második körben kapná meg a védőoltást. „Ha szükséges, a páciens konzultálhat a körzeti orvosával, aki ismeri az egészségi állapotát, és tudja, milyen kezeléseket kapott" - tájékoztatott a minisztérium.

EU-tagországként Szlovákia részt vesz az oltóanyag beszerzésében. Közreműködött a lebonyolításban az Európai Bizottság és a szlovák egészségügyi minisztérium szakértői csoportja is. A vásárlásról szóló tárgyalások során Szlovákia a beszerzett vakcina egy részét az ún. bazárba teheti, ahonnan egy másik állam megvásárolhatja.


(TASR)

Címkék: vakcina, koronavírus