Elsőbbséget szeretnének az oltásnál a polgármestereknek és bizonyos önkormányzati dolgozóknak

2021. március 22. - 12:04 | Belföld

A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) kitart amellett, hogy az önkormányzatok bizonyos munkatársai elsőbbséget élvezzenek a koronavírus elleni oltásoknál, mivel szerintük pótolhatatlanok.

Elsőbbséget szeretnének az oltásnál a polgármestereknek és bizonyos önkormányzati dolgozóknak
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A ZMOS a városok és falvak polgármesterei, az önkormányzati szervezetek vezetői, a városi vagy falusi rendőrség, illetve az önkéntes tűzoltóság tagjai, továbbá az anyakönyvvezetők, illetve a tesztelésnél résztvevő önkormányzati dolgozók számára szeretné kiharcolni az elsőbbségi oltást.

A szervezet szerint ugyanis az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerülnek, ha ezek a személyek megbetegednek vagy karanténba kerülnek - közölte Michal Kaliňák, a ZMOS központi titkára, aki szerint ezáltal minimalizálható annak kockázata, hogy a jelenlegi járványhelyzetben az önkormányzatok elbírnak-e a rájuk nehezedő feladatokkal.

Kaliňák közölte, hogy januárban már eljuttatták ezt a kérésüket a miniszterelnöknek is, ám az válasz nélkül hagyta. A ZMOS szerint viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a kérés megalapozott.

A ZMOS emlékeztetett arra is, hogy Petar Lazarov belügyi szóvivő március elején közölte, hogy a polgármesterek ugyan nem képezik részét a kritikus infrastruktúrának, ám az emberek életminősége és élete védelmének szempontjából az állam gazdasági és szociális szerepét illetően pótolhatatlan személyek közé készülnek sorolni őket. A ZMOS a fenti kijelentés alapján a belügyminiszterhez, Roman Mikulechez fordult, hogy megtudja, mikor kerül erre sor, ahogy választ várnak arra is, hogy az anyakönyvvezetőket is ebbe a csoportba sorolják-e.

(TASR)