Elsősorban három tágabb régióban romlott a járványhelyzet Szlovákiában, Dunaszerdahelyen sem túl rózsás

2020. november 28. - 08:32 | Régió

A Pátoszmentes adatok (Dáta bez pátosu) elnevezésű kezdeményezés, melyet adatelemző s alkalmazott matematikában jártas szakemberek alkotnak, létrehozott egy térképet Szlovákia egyes régióinak hétnapos incidenciáiról 10 ezer főre vetítve.

Elsősorban három tágabb régióban romlott a járványhelyzet Szlovákiában, Dunaszerdahelyen sem túl rózsás
Illusztráció (Fotó: TASR)

A térkép magába foglalja az összes régió elmúlt öt hetének adatait, mindig keddhez igazítva. Ez alapján látható, hogy a koronavírus-járvány által leginkább sújtott régiók ugyanúgy előfordulnak Nyugat-, mint Kelet-Szlovákiában.

A listán az első a Felső-Vágmente, elsősorban a Púchovi járás, ahol a 10 ezer főre vetített hétnapos incidencia (új esetek előfordulásának mérőszáma) 63, ami országosan is a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy a lakossághoz mérten itt a legrosszabb a helyzet. A szomszédos Ilaván 40, Vágbesztercén 38 az egyhetes incidencia.

A következő régió Északkelet-Szlovákia, elsősorban a Stropkovi (44), Svidníki (22) és a Sninai (34) járások, a harmadik régió pedig, amelyre figyelni kell, Nyugat-Szlovákia három régióval: Szakolca (43), Senica (36) és Myjava (14).

A magyarok által lakott járások közül Dunaszerdahelyen a legrosszabb a helyzet, ahol 10 ezer főre az egyhetes incidencia 23. nyitrán 21, Galántán és Vágsellyén 15, Érsekújvárban 14, Komáromban és Szencen 12, a többi járásban alacsonyabb.

Kattints a nagyobb képhez!

(Tvnoviny.sk)