Elstartolt a magyar választási kampány

A magyar országgyűlés  elfogadta a lex CEU-t. Puccsszerűen. Sebtében. 

Elstartolt a magyar választási kampány
Fotó: tasr/AP

Biztos nagyon fontos volt. Sürgősséggel kellett átverni a magyar parlamenten ezt a jogszabályt, hiszen már 25 éve működik a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem. De most már hátra lehet dőlni, törvényileg biztosított régiónk egyik legjobb felsőoktatási intézményének ellehetetlenítése.

Hajcihő ez? Színjáték? Vagy csak sima politika? Fősodor magyar belügy? Pillanatokon belül külüggyé vált a kérdés. Európai kaliberű. Mi több, transzatlanti szintű. A BBC órák óta a címlapján hozza a botrányszagú hírt, amit a közszolgálati távirati iroda meg persze jól elsunnyogott. Az MTI szerint például sokkal fontosabb történés, hogy csaknem száz produkció lesz a Pécsi Egyetemi Napokon. Szívügyem a "mediterrán főváros", de a baranyai történéseknél mégis csak fontosabb dolog az egyetem világraszóló ügye.

Pár napja a Magyar Tudományos Akadémia elnöke méltatlankodott a „CEUtlanítási” tervezet ellen. Navracsics Tibor fideszes uniós biztos is összevonta szemöldökét. A német államfő meg két órával a törvény elfogadását követően beszólt: Európának hallatnia kell a hangját a budapesti fejlemények miatt.

Addig meg záporozzanak a kérdések: Mire volt ez jó? Mi értelme ijesztgetni régiónk egyik legelismertebb szellemi műhelyét? Találgatni lehet: Tesztelik a rendszert, úgy általában? Gumicsontot alkottak? Figyelemelterelésről van szó? Szimpla kisszerűség? Dupla ravaszkodás? Vagy lazán túltolták a bicajt? Netalántán ellenségkép szinten tartása ez? A migráncsok és Brüsszel után most kellett bemosni egyet Sorosnak? Esetleg csak Donald Trump elismerését szeretné Orbán Viktor biztosítani? Ürügy ez egy talira az amerikai elnökkel? Illiberálisok egyesüljenek? És aztán minden el lesz boronálva? Visszavonulás a láthatáron?

A józan hatalomgyakorlásra, rugalmas hozzáállásra volt már fideszes példa az elmúlt időszakban: az internetadótól kezdve a vasárnapi boltzáron keresztül egészen a Nolimpiáig mindig hátraarcot  vezényeltek, ha látták, nagy az ellenállás. Most azonban tudhatták, az ellenfél nehézsúlyú. Ez egy fideszest nem érdekel. Az egyetlen Soros -pénzből épített parlamenti kormánypárt most jól odacsapott a „Soros-bérenceknek”. Senki nem állhat a törvények felett! – zengi a hivatalos kormányzati álláspont. Az amerikai magyar nagykövet meg belebukni látszik a kérdésbe, hiszen a CEU-ellenes jogszabály szükségességéről úgymond, nem győzte meg Washingtont. Agyrém az első pillantásra.

Másodikra meg hajánál fogva előhúzható az észérv is: jövőre választások lesznek Magyarországon. A kampány meg elindulni látszik. Ideje összerántani a Fidesz-hívők táborát. Nem lehet elég korán kezdeni. És Soros a soros hívószó.