Elsüllyedt egy török teherhajó a Fekete-tengeren

2023. november 20. - 13:47 | Külföld

Tizenkét fős legénységgel a fedélzetén elsüllyedt egy török teherhajó a Fekete-tenger török felségvizein, Eregli város partjai közelében, a balesetnek halálos áldozata is van - közölte a török kormány hétfőn.

Elsüllyedt egy török teherhajó a Fekete-tengeren
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Török mentőegységek megtalálták és kiemelték a tengerből a vasárnap elsüllyedt hajó szakácsának holttestét, a legénység többi tagját pedig eltűntnek nyilvánították.

Abdulkadir Uraloglu közlekedési és infrastrukturális miniszter közlése szerint a Kafkametler nevű hajó a nyugat-törökországi Izmir kikötőjébe tartott, amikor a régióban kialakult heves viharok következtében többször nekicsapódott egy hullámtörőnek az Isztambultól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Eregli város kikötőjének közelében.

A szerencsétlenséget megelőzően, vasárnap reggel a hajó kapitánya már jelentette, hogy egy hullámtörő felé sodródik, ám a Törökország északnyugati részére aznap lecsapó heves viharok miatt több órán át nem tudták megkezdeni a kutatást és a mentést - tette hozzá.

A régiót sújtó zord időjárásban egy másik teherhajó is felborult a Fekete-tenger törökországi partjainál, valamint evakuálni kellett egy török börtönt.

A Pallada nevű, kameruni zászló alatt közlekedő hajót szintén Eregli kikötőjének közelében érte baleset: az ötméteres hullámokban a hajó zátonyra futott és kettétört - közölte a török tengerészeti igazgatóság, hozzáfűzve, hogy a legénység mind a 13 tagját kimentették.

Yilmaz Tunc török igazságügy-miniszter arról számolt be, hogy az Eregli börtönét is fenyegető vízszintemelkedés miatt a rabokat a környező létesítményekbe szállították a fegyintézetből.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter hétfői tájékoztatása szerint a hétvégi viharokban és áradásokban országszerte legkevesebb kilencen vesztették életüket, beleértve a vasárnap szerencsétlenül járt török teherhajó legénységének eddig egyedüliként megtalált tagját. A délkelet-törökországi Diyarbakir és Batman tartományban vasárnap legalább öten haltak meg, ötvenen pedig megsérültek, míg Zonguldak tartományban három halálos áldozata volt a heves esőzések okozta áradásoknak - közölte a tárcavezető.

A szomszédos Bulgáriában az orkánerejű szél, a heves esőzések és a havazás két ember életét követelte aznap. A hatóságok szükségállapotot hirdettek a Fekete-tenger partján fekvő Várnában.


MTI