Elszlovákosodástól tart a magyar falu, népszavazást tartanak!

2022. október 1. - 09:58 | Régió

Bezenye az első falu Rajka után a 150-es út mentén. A községben egy hét múlva népszavazást tartanak egy lakóövezet kialakításáról.

Elszlovákosodástól tart a magyar falu, népszavazást tartanak!
Forrás: bezenye.hu

"Akarja-e ön, hogy a bezenyei mezőgazdasági termelőszövetkezet területén több mint 100 lakótelek jöjjön létre?" - hangzik az október 9-ére kitűzött népszavazás kérdése.

A népszavazás mögött állítólag maga Márus Erika polgármester asszony áll, noha ezt ő maga a Nový Čas riporterének cáfolta. A falu lakosai ugyanis tartanak attól, hogy az újonnan építendő lakóegységeket szlovákok vásárolnák meg, ezzel pedig "elszlovákosodna" az 1400, többségében magyar, de nagy számú horvát nemzetiségű által is lakott település.

A lakosok magyar és szlovák nyelven is kaptak a népszavazáson való részvételre invitáló szórólapot, és azon egyértelműen leszögezik, hogy nem szeretnék, ha újabb szlovákok települnének be a faluba Pozsonyból.

"Nem szeretnénk, ha olyan szlovakizáció kezdődne nálunk, mint a szomszédos Rajkán. A külföldi vásárlók felhajtották az árakat, a helyi fiataloknak nincs esélye a szülőfalujukban maradni" - figyelmeztetnek, hozzátéve, hogy a beköltözők "miatt" megnőtt a bűnözés és elterjedtebbek lettek a kábítószerek is. Az együttélést nehezítik a kezdeményezők szerint a nyelvi és kulturális különbségek is.

Egy, a Nový Čas által megszólított 65 éves helyi szlovák hölgyet, Evát, aki saját elmondása szerint 12 éve lakik a községben, meglepte a szórólap, mivel eddig semmilyen gondja nem volt a helyi többséggel való együttéléssel, noha csak szlovák nyelven beszél. "Ez nyilván valakinek az érdeke, de az indok a szórólapon abszurd" - mondta.

A szlovák lakosok egy része szerint a polgármester asszony áll a népszavazás kezdeményezése mögött, a magyar lakosok szerint viszont valaki ezzel próbál éket verni helyi magyarság és szlovákság közé.

A népszavazást a helyi képviselő-testület írta ki, de kérdéses, hogy érvényes lesz-e.

(Nový Čas)