Eltemették a hétfőn elhunyt Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfőt

Eltemették a hétfőn elhunyt Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfőt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Murszi egyik ügyvédjének, Abdul-Munejm Abdul-Makszúdnak a közlése szerint Murszi halotti imáját a dél-kairói Tora börtönben mondták el, ahol korábban őrizték, majd egy nyugat-kairói temetőben helyezték végső nyugalomra. A megbuktatott államfő fia, Ahmed Murszi azt mondta, a hatóságok nem engedélyezték, hogy apját a család a szülőhelyén, az észak-egyiptomi Sarkíja tartományban temesse el.

A hétfői tárgyalás után az egyiptomi főügyész elrendelte a tárgyalási videofelvételek lefoglalását, és kihallgatnak mindenkit, aki jelen volt Murszi összeesésekor. A boncolás eredményéről szólva az állami média egy magát megnevezni nem akaró orvos szakértői forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a halál oka szívroham volt. 

A Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet, amelynek Murszi is a tagja volt, s amelyet nem sokkal az ő megbuktatása után tiltottak be Egyiptomban, a honlapján megjelent közleményében "nyilvánvaló gyilkosságnak" nevezte Murszi halálát.

Mohamed Szudan, a Muszlim Testvériség egyik londoni vezetője szintén úgy vélte: Murszi halála "előre kitervelt emberölés" volt, ugyanis megtagadták tőle gyógyszereit és látogathatóságát, valamint alig lehetett tudni valamit egészségi állapotáról. Szudan hétfőn felszólította fel az embereket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a temetésen, illetve arra is biztatta őket, hogy világszerte tartsanak megmozdulásokat Egyiptom nagykövetségeinél.

A 2012-ben hatalomra lépő Mohamed Murszi, a Muszlim Testvériség egyik volt vezetője, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnöke ellen többször hatalmas tömegek tüntettek, majd a hadsereg - Abdel-Fattáh esz-Szíszi akkori védelmi miniszter vezetésével - 2013-ban eltávolította őt tisztségéből, mert azzal vádolták, hogy támogatja az iszlamista mozgalmakat.

A megbuktatott elnök azóta börtönben volt, és több perben elítélték. Húszéves börtönbüntetését töltötte erőszakra való felbujtásért: az ítélet szerint Murszi erőszakos összecsapásokra buzdította híveit az ellene tüntető tömeggel szemben 2012 végén. A megbuktatott államfőre emellett egy 25 éves börtönbüntetést is kiszabtak bizalmas dokumentumok Katarnak történő kiszivárogtatása miatt.

(MTI)