Eltemették Jevgenyij Prigozsint a nyilvánosság kizárásával (FOTÓK)

2023. augusztus 29. - 19:55 | Külföld

Szűk családi és baráti körben, a nyilvánosság kizárásával eltemették Jevgenyij Prigozsint kedden Szentpéterváron - közölte a Wagner zsoldoscsoport egykori vezetőjének vállalkozása, a Concord.

Eltemették Jevgenyij Prigozsint a nyilvánosság kizárásával (FOTÓK)
Fotók: TASR/AP - további képekért kattints a fotóra!

A cég a Telegram közösségi oldalon megjelent üzenetben ugyanakkor kiemelte, hogy a szentpétervári Porohovszkoje temetőben lévő nyughelynél leróhatják a kegyeletüket azok, akik személyesen kívánnak elbúcsúzni Jevgenyij Prigozsintól.

A Wagner-alapító irányítása alatt álló vállalatnak ez volt az első nyilvános üzenete azóta, hogy a zsoldoscsoport június végén lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen, ami később kudarcba fulladt.

Prigozsin temetésével kapcsolatban Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője kedden délelőtt újságíróknak azt mondta, hogy a Kreml a család magánügyének tekinti a temetést, annak részleteiről nincs is tudomása, és Vlagyimir Putyin elnök nem tervezi a részvételt a szertartáson.

Jevgenyij Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint múlt szerdán vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel, amelyen vele együtt tízen utaztak. A katasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság a genetikai vizsgálatok elvégzése után vasárnap erősítette meg hivatalosan, hogy azonosították Prigozsin holttestét; a baleset okáról azonban nem tett közzé állásfoglalást.


(MTI)