Lényeg Eltemették a királynőt, de ettől még nem lett olcsóbb nálunk a kenyér, és a koalíciós pártok sem lettek okosabbak egy hét alatt

2022. szeptember 19. - 20:32 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Eltemették a királynőt, de ettől még nem lett olcsóbb nálunk a kenyér, és a koalíciós pártok sem lettek okosabbak egy hét alatt
Fotó: TASR/AP

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


A világ mintegy 2 ezer vezető politikusa, állam- és kormányfők, uralkodók sora búcsúztatta hétfőn Londonban a 10 nappal ezelőtt elhunyt II. Erzsébet brit uralkodót. A szertartás délelőtt kezdődött a Westminster székesegyházban, a meghívott országfők itt vehettek búcsút a királynőtől. II. Erzsébet koporsóját Királyi Haditengerészet 142 katonája húzta ágyútalpon a Buckingham-palotához, London utcáin százezrek búcsúztak a királynőtől.

Szlovákiát Zuzana Čaputová köztársasági elnök képviselte a gyászszertartáson, ám a hivatalos fotón „sikerült” az élettársát, Juraj Rizmant „kinevezni” államfővé. A köztársasági elnök humorosan kommentálta a tévedést:

„Gratulálok Jurajnak! Ez egy nem könnyű funkció egy nőnek sem, nem még egy férfinak” – írta a fénykép alá a köztársasági elnök.

A koalíció felbomlott, de a válság folytatódik

Közben a megmaradt hármas koalíció készül a holnapi (keddi) „megmérettetésre”: újra megpróbálják a lehetetlent, kisebbségi kormányként meg kell nyitniuk a parlament ülését. Egy héttel ezelőtt ez nem sikerült, azóta azonban – állítólag – már sikerült megegyezniük az SaS-szel. Azonban még semmi sem biztos, Igor Matovič szerint ugyanis Richard Sulík úgy viselkedik, mintha ő lenne a kormányfő.

„Valaki azt hitte, hogy ő a miniszterelnök, és hogy diktálhat, hogyan működjön a parlament” – üzente "taktikusan", néhány órával a parlamenti ülés kezdete előtt Sulíknak Matovič.

Pedig állítólag már tényleg megegyeztek. Igaz, Boris Kollár házelnök képviselőtársai alkotmánymódosítási javaslatát tette mindjárt az első pontnak. Ez szól arról, hogy a parlamenti szavazással és népszavazással is kiírható legyen az előrehozott választás. Kollárnak ez a döntése azonban nem tetszik sem az OĽaNO-nak, sem az SaS-nek, vagyis az is lehet, hogy a parlamenti képviselők holnap sem kezdik el a munkájukat.

Rekordáron adják a kenyeret

Az infláció viszont nincs tekintettel a hónapok óta húzódó kormányválságra, augusztusban újabb rekordot döntött, mintegy 14 százalékkal nőttek átlagosan az árak az egy évvel korábbihoz képest. A drágulás nem kímélte az élelmiszereket sem, sőt, az egyik legnagyobb áremelkedést a kenyérnél mérte a statisztikai hivatal.

Az augusztusi adatok alapján Szlovákiában 32 százalékkal fizetünk többet egy kiló kenyérért, mint egy éve, ami a 3-4. legnagyobb ugrás az unióban. Nem érdemes azonban Magyarországon sem kenyeret venni, mert ott a drágulás még nagyobb, a szlovákiainak mintegy kétszerese, 66 százalékos volt.

Egyes tagállamokat jobban, másokat kevésbé érintett a drágulás. A legmagasabb átlagos kenyérár-változási ütemet augusztusban Magyarországon jegyezték fel (+66%), ezt követi Litvánia (+33%), Észtország és Szlovákia (+32-32%), valamint Horvátország, Lettország és Lengyelország (+30-30%). A legkisebb mértékben Franciaországban, Hollandiában és Luxemburgban emelkedett a kenyér ára – 8-10 százalékkal –, de ott már korábban is viszonylag drága volt, ezért az emelkedés aránya is kisebb.


A volt SIS-es nem hajlandó vallani

Hétfőn újabb tárgyalási nappal folytatódott Ján Kuciak és barátnője, Martina Kušnírová gyilkossági ügyének tárgyalását. Peter Tóth-ot akarták tanúként kihallgatni, viszont mivel nem jelent meg önként, rendőrökkel kellett őt elővezettetni.

Tóth korábban a titkosszolgálat alkalmazásában állt, majd pedig a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočnernek dolgozott, többek között újságírókat figyelt meg.

A tanú később sem volt hajlandó vallomást tenni, ezt azzal indokolta, hogy vallomásával egy másik perben saját magának ártana. A gyilkossági ügyben még több tárgyalási nap van kitűzve, várhatóan csak 2023 januárjában fejeződik be a tárgyalás.

Lajos P. János