Eltérően ítéli meg a nácizókat Fico és Pellegrini, az SNS meg sokkban van

2019. szeptember 6. - 07:59 | Belföld

Peter Pellegrini kormányfő üdvözli, hogy az elítélt szélsőséges képviselő már nem fog a parlamentben ülni. Ezt Milan Mazurek (ĽSNS) volt parlamenti képviselővel kapcsolatban jegyezte meg, akit nemzeti, faji és meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodásért ítélt el a bíróság. A kormányfő pártjában nem mindenki látja így a helyzetet, a fejétől bűzlik a Smer.

Eltérően ítéli meg a nácizókat Fico és Pellegrini, az SNS meg sokkban van
Fotó: tasr

A Legfelsőbb Bíróság keddi döntése Pellegrini szerint komoly figyelmeztetést jelent, és egyértelművé teszi, hogy a gyűlölködő beszédnek nincs itt helye. Hozzátette: mindig is meg volt róla győződve, hogy a fasizmusnak és a szélsőségeknek nincs helye a tisztességes társadalomban.

Pártbeli főnöke, Robert Fico, a Smer-SD elnöke viszont úgy véli, Mazurek csak azt mondta, amit „majdnem az egész nemzet gondol“. Fico azt állítja, hogy a bűnüldöző szervek és a bíróságok sokszor a sajtó nyomása alatt hozzák meg döntéseiket, nem pedig a valós bizonyítékok alapján. Az exkormányfő reakciójára nyilatkozta Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, hogy közelednek a választások, ezért Fico ismét előhúzta a romaellenes retorikáját. A ficói álláspont még a "széplelkű" SNS-t is sokkolta: a nemzetiek állásfogllalása szerint meglepő a volt miniszterelnök álláspontja.

Milan Mazurek ellen a roma etnikumot gyalázó, rasszista jellegű kijelentései miatt indult eljárás. Kijelentései a Rádio Frontius egyik 2016-os adásában hangzottak el. Miután a Legfelsőbb Bíróság elítélte Mazureket, az elvesztette képviselői mandátumát.

TASR